σε-δύο-μήνες-το-εμβόλιο-στην-ελλάδα-π-763880
ΥΓΕΙΑ | 16.11.2020 | 11:47

Σε δύο μήνες το εμβόλιο στην Ελλάδα – Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί, ποιες ομάδες θα προηγηθούν

Ως… μάννα εξ ουρανού περιμένει ολόκληρη η ανθρωπότητα την αδειοδότηση των εμβολίων αισιοδοξώντας ότι σύντομα θα μπει γρήγορα ένα τέλος στην παν­δημία της νόσου COVID-19 που σαρώνει τον πλανήτη.

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας έχει ήδη εκπονήσει το σχέδιο για τον δωρεάν εμβολιασμό όλων των πολιτών, το οποίο και παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Το σχέδιο, το οποίο θα λάβει την τελική του μορφή αύριο, θα παρουσιαστεί σε όλο του το εύρος την προσεχή Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.

12,5 εκατομμύρια διπλές δόσεις

Οπως είναι ήδη γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσυμφωνήσει εδώ και αρκετό καιρό για την προμήθεια δόσεων εμβολίων από όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναμένεται να καταθέσουν αίτημα αδειοδότησης προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαθέσει, λοιπόν, στις 27 χώρες-μέλη της 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca και επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις από την ίδια εταιρεία σε δεύτερη φάση, από τις Pfizer/BioNTech 200 εκατομμύρια δόσεις και επιπλέον 100 εκατομμύρια σε δεύτερο χρόνο, από τη Moderna 80 εκατομμύρια δόσεις και επιπλέον 80 εκατομμύρια σε δεύτερο στάδιο, από την Johnson & Johnson 200 εκατομμύρια δόσεις και άλλα 200 εκατομμύρια, ενώ από τις Sanofi/GSK 300 εκατομμύρια δόσεις και την CureVac 225 εκατομμύρια δόσεις.

Η διαθεσιμότητα των δόσεων ανά χώρα θα γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια και ανάλογα με τη σειρά αδειοδότησης των εμβολίων. Οι τέσσερις εταιρείες που θα κληθούν πρώτες να ξεκινήσουν την αποστολή των εμβολίων τους προς τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, CureVac και αργότερα, την άνοιξη του 2021, η Johnson & Johnson. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τις φαρμακευτικές εταιρείες και βάσει του χρονοδιαγράμματος αδειοδότησης των εμβολίων από τον ΕΜΑ, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι διαθέσιμες προς παράδοση οι πρώτες δόσεις των εμβολίων. Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021, οι οποίες αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 500.000 πολιτών. Ενώ, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τη στρατηγική του εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, η χώρα μας θα λάβει συνολικά 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων βάσει των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις προαναφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού της χώρας.

1018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 πραγματικά αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα υγειονομικά συστήματα όλων των χωρών. Ωστόσο, αποτελεί και την ευκαιρία για να αποκτήσει η Ελλάδα νέες υποδομές που μέχρι τώρα στερούνταν. Για πρώτη φορά, λοιπόν, με αφορμή τη νόσο COVID-19 η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποκτά επίσημα εμβολιαστικά κέντρα. Πρόκειται για δομές που λειτουργούν χρόνια τώρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επιφορτισμένες αποκλειστικά με τον εμβολιασμό παίδων και ενηλίκων για ασθένειες που μπορούν να προληφθούν διά του εμβολιασμού. Η Ελλάδα αποκτά, λοιπόν, για πρώτη φορά από συστάσεως του Εθνικού Συστήματος Υγείας επίσημα εμβολιαστικά κέντρα εντός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Πρόκειται για 1.018 δομές (Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία) πανελλαδικά κατανεμημένες έτσι ώστε να μην αφεθεί ακάλυπτο κανένα σημείο της χώρας, από τα μεγάλα αστικά κέντρα έως και δυσπρόσιτες ακριτικές περιοχές όπως το Καστελόριζο. Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα για τη νόσο COVID-19 έχουν επιλεγεί προσεκτικά και αφορούν και τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.) της χώρας. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα επισκεφθούν τα εμβολιαστικά κέντρα και θα ελέγξουν ότι όλα είναι όπως πρέπει ώστε να λειτουργήσουν κατά τα διεθνή πρότυπα. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν σε ήδη υπάρχουσες κτιριακές υποδομές των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων της χώρας. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους είναι η ύπαρξη διακριτού χώρου, δηλαδή αίθουσας στην οποία θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, και ειδικού θαλάμου συντήρησης των εμβολίων.

Ποιες ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτες

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού Παίδων και Ενηλίκων αναμένεται να συνεδριάσει το προσεχές δεκαήμερο για να αποφασίσει την προτεραιότητα των πληθυσμιακών ομάδων που είναι καλό να εμβολιαστούν ώστε να οικοδομηθεί το ανοσιακό τείχος στην κοινότητα.

Ηδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε εισήγησή του αναφέρει ότι οι υγειονομικοί εργαζόμενοι, και ειδικότερα εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του COVID-19, πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων που θα εμβολιαστούν ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους, αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας. Επειτα, ο εμβολιασμός συστήνεται για εκείνους τους πολίτες που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρότερα από τη λοίμωξη COVID-19, όπως για παράδειγμα οι ηλικιωμένοι, όσοι διαβιούν σε κλειστές δομές και άτομα με συννοσηρότητες ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σε πρόσφατη ομιλία της σε διαδικτυακή εκδήλωση για την αξία του εμβολιασμού, η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, αναφερόμενη στον SARS-CoV-2 και τα υπό ανάπτυξη εμβόλια είπε πως οι μελέτες που έγιναν αφορούσαν σε άτομα άνω των 18 ετών, «επομένως το εμβόλιο αυτό δεν συνιστάται προς το παρόν σε παιδιά και εφήβους, καθώς, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, ο εμβολιασμός των κοινωνικών ομάδων θα γίνει κατά προτεραιότητα». Πρακτικά, λοιπόν, και σύμφωνα με την τελική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, αναμένεται να κληθούν να εμβολιαστούν κατά σειρά:

– Οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, πληρώματα ασθενοφόρων κ.ά.).

– Οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας.

– Ατομα άνω των 65 ετών και ειδικότερα οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.

– Ατομα που διαβιούν σε κλειστές δομές (οίκοι ευγηρίας, θεραπευτήρια χρονίων νοσημάτων, σωφρονιστικά καταστήματα κ.ά.).

Σε δεύτερο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των υπόλοιπων πολιτών. Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, για την πρώτη χρονιά του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 δεν αναμένεται να υπάρξει σχετική σύσταση για την ανοσοποίηση των παιδιών, δεδομένου ότι στις τρέχουσες κλινικές δοκιμές όλων των υπό ανάπτυξη εμβολίων τα δείγματα είναι προς το παρόν αριθμητικά μικρά για την εξαγωγή καταληκτικών συμπερασμάτων.