σαρηγιάννης-προειδοποίηση-για-2-000-ημερ-825837
ΥΓΕΙΑ | 16.10.2020 | 12:04

Σαρηγιάννης: Προειδοποίηση για 2.000 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού τον Δεκέμβρη – Σύσταση μάσκας

Αντιμέτωπη με έναν ανησυχητικό ρυθμό εξάπλωσης της επιδημίας βρίσκεται η Ευρώπη, την ώρα που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνεχώς αυξάνεται, με τις αρχές πόλεων και χωρών να σχεδιάζουν την ενίσχυση των μέτρων προστασίας.

Ήδη, δρακόντεια μέτρα τέθηκαν σε ισχύ σε κάποιες από αυτές, με αποτέλεσμα να είναι ξεκάθαρο, πως αυτό θα είναι το μέλλον της Ελλάδας εάν δεν ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επιβεβαίωσε αυτό το ενδεχόμενο δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, δηλώνοντας στο Thesstoday.gr πως «με τα παρόντα μέτρα και την μη τήρησή τους, η αλήθεια είναι δυστυχώς πως αυτά που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι το κοντινό μέλλον της χώρας μας». 

«Μπορούμε να ανέβουμε εύκολα πάνω από 1.000 κρούσματα τον Νοέμβριο» όπως αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι, «και στη συνέχεια να φτάσουμε στα 2.000+ κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο, όπου εκεί θα έχουμε ξεφύγει και δεν θα υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος».

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει πως θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, για αυτό και είναι κρίσιμο το διάστημα που διανύουμε αυτή τη στιγμή.

«Δεν υπάρχει ξεκάθαρο μήνυμα»

Παράλληλα, εξηγεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή, είναι πως δεν είναι ξεκάθαρο το μήνυμα στα μέτρα προστασίας, και ο κόσμος έχει μπερδευτεί και για αυτό έχει χαλαρώσει.

«Αν θέλουμε να το γλυτώσουμε όλο αυτό, πρέπει να δράσουμε τώρα που μας παίρνει ακόμη, γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να πέσεις από τα 400-500 κρούσματα στα 200, παρά να προσπαθείς και να τρέχεις να τα μειώσεις όταν φτάσουν σε μεγαλύτερα νούμερα.

Για παράδειγμα, το μήνυμα «θα βάζετε μάσκες παντού» είναι ένα απλό, δείχνει προφανώς την αμεσότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά είναι καθαρό.

Τέτοια μηνύματα ο κόσμος τα καταλαβαίνει.

Τον Μάρτιο καταφέραμε να πετύχουμε όσα πετύχαμε, γιατί η κυβέρνηση πήρε μία ξεκάθαρη απόφαση, χωρίς να πειραματιστεί πουθενά, και απλώς έκλεισαν όλα, και για αυτό ο κόσμος το ακολούθησε».

Η ευθύνη των πολιτών

Την στιγμή που ο αριθμός τον κρουσμάτων στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς μέρα με την μέρα, η κυβέρνηση, όπως επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης, κάνει συνεχώς δοκιμές και ασκήσεις μη καθαρότητας. Το ένα μέτρο μετά το άλλο, είναι απλώς πειράματα για να δούμε τι αποτελέσματα μπορούν να βγουν.

«Πραγματικά είναι αμαρτία αυτό που γίνεται. Πέρα από τα όσα αποφασίζει η κυβέρνηση, ο ίδιος ο κόσμος δεν θέλει να να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή, ανεβαίνουν τα κρούσματα καθημερινώς, θα μπορούσε ο καθένας να αντιδράει από μόνος του και να φοράει την μάσκα του.

Έχει χαλαρώσει πολύ η κατάσταση και τα μηνύματα που περνάνε.

Εάν καταλάβει ο κόσμος πόσο επικίνδυνο είναι το διάστημα που ζούμε, και πόσο θα δυσκολέψουν τα πράγματα, θα έπρεπε να νιώθει μεγαλύτερη ατομική ευθύνη.

Ποιες είναι οι καλύτερες λύσεις με τα τωρινά δεδομένα

Πρόσθεσε πως η καθολική χρήση μάσκας, με σοβαρή εφαρμογή  μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση των κρουσμάτων και σε μείωση του μέσου όρου στα 200 κρούσματα.

Ένα άλλο δυναμικό μέτρο που ήδη έχει προτείνει ο κ. Σαρηγιάννης στην έρευνά του ΑΠΘ, είναι το μέτρο των on/off lockdown, δηλαδή 10 ημέρες ανοιχτά, 10 κλειστά, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο θα έχει ως αποτέλεσμα διψήφιους αριθμούς κρουσμάτων, περίπου 50 την ημέρα.

«Δεν είναι μονόδρομος τα lockdown, αν βάλουμε μάσκα παντού τώρα. Εάν καταφέρουμε να μειώσουμε τα νούμερα στην παρούσα φάση, αυτό θα είναι μία πολύ σημαντική νίκη για την Ελλάδα.

Ποιο θα είναι το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας

Όπως αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης σχετικά με τα on/off lockdown, δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα στη λειτουργία της οικονομίας της χώρας.

Αντιθέτως, καταστροφικό για την οικονομία θα είναι, να κλείνουν δουλείες γιατί θα υπάρχουν πολλά κρούσματα στην περιοχή. Από ένα άτομο που είναι θετικό, μπορεί να υπάρχει ένα ατελείωτο ντόμινο κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να κλείσουν και επιχειρήσεις.

Εάν κάτι τέτοιο επηρεάζει την οικονομία, φανταστείτε πως θα είναι ένα γενικό lockdown της χώρας, όπως αυτό που ζήσαμε. Θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο καθαροί και λιγότερο πειραματικοί στις αποφάσεις μας. Τώρα μας παίρνει ακόμα».

Σκοπός να μην φτάσουμε στο lockdown

Σαφώς, ένα lockdown, ακόμη και τοπικό, είναι μία λύση για μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία, αλλά όπως αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης «το θέμα είναι να μην φτάνουμε συνεχώς εκεί».

«Δυστυχώς εμείς όλα αυτά τα είχαμε προβλέψει και δεν μας άκουσαν, ούτε καν πειραματικά.

Προσωπικά δεν έχω να προτείνω κάτι άλλο πλέον.

Το μήνυμα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τον κόσμο, αλλιώς θα χάσουμε τον έλεγχο, ειδικά τον χειμώνα, και όπως πάντα θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε» καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: Κωνσταντίνα Χαϊνά, ThessToday