σαρηγιάννης-πότε-βλέπει-τέταρτο-κύ-878272
ΥΓΕΙΑ | 08.06.2021 | 23:38

Σαρηγιάννης: Πότε «βλέπει» τέταρτο κύμα κορωνοϊού

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη “Μακεδονία” κλήθηκε μεταξύ άλλων να απαντήσει στην ερώτηση για το αν υπήρξε η άβολη στιγμή που δεν ήθελε να πει μία εφιαλτική πρόβλεψη, αλλά και πότε και αν θα υπάρξει τέταρτο κύμα κορωνοϊού.

«Έχω πει και ψέματα ώστε να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Είχα υπολογίσει ότι θα φτάσουμε τα 25.000 κρούσματα την ημέρα, αλλά είχα πει ότι θα φτάσουμε έως τα 5.000, γιατί ο στόχος μου δεν είναι να σπέρνω πανικό. Ο σκοπός είναι να ενημερώσω τους αρμόδιους για να πάρουμε μέτρα νωρίτερα», απάντησε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου που συζητούσαμε για το δεύτερο κύμα. Εκεί αν δεν λαμβάναμε μέτρα θα είχαμε φτάσει σε πολλές χιλιάδες κρούσματα. Επίσης, παίρνω την ευθύνη του lockdown στις 2 Ιανουαρίου, γιατί του έστειλα προειδοποίηση. Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, έστειλα email και ειδοποίησα για τις προβλέψεις»

Πότε θα έρθει το τέταρτο κύμα

Ερωτηθείς για το ότι ακούγεται πως του Αγίου Δημητρίου θα μας κλείσουν ξανά, τόνισε πως «το θεωρώ υπερβολικό να υπάρχει έξαρση πριν του Αγίου Δημητρίου. Αν γίνει τέταρτο κύμα, θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, στα τέλη θα υπάρχει μια κορύφωση και θα τελειώσει σχετικά νωρίς.

Υπάρχει βέβαια επιστημονική αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξουν στελέχη του ιού που θα ξεπερνούν την ανοσία. Αν μείνουμε στα στελέχη που ξέρουμε ή παρόμοια, το πλάτος της καμπύλης κορύφωσης θα είναι πιο στενό τον Νοέμβριο. Δηλαδή, θα κολλήσουν λιγότεροι λόγω φυσικής ανοσίας και των εμβολιασμών».

Ξέφυγε ο ιός από εργαστήριο;

Σχετικά με το αν ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο, υπογράμμισε πως «υπάρχουν δύο οπτικές. Αυτοί που λένε ότι έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον SARS, τόσο πανομοιότυπα που δεν μπορεί να διατηρηθεί με φυσική επιλογή. Από την άλλη, αν δούμε τα χαρακτηριστικά, έχει υψηλή μετάδοση ο κορωνοϊός αλλά όχι πολύ μεγάλη παθογένεια, που οδηγεί στη λογική: Θα ήταν τεχνητός και θα τον κατασκεύαζαν τόσο λίγο παθογόνο;. Εγώ πιστεύω ότι πιθανόν να είναι ζωονόσος, επειδή δεν είναι καλά κατασκευασμένος σαν ιός. Ομολογώ όμως, ότι πρέπει να το εξετάσουμε».