σαρηγιάννης-περιμένουμε-κορύφωση-μέ-871783
ΥΓΕΙΑ | 01.04.2021 | 11:48

Σαρηγιάννης: Περιμένουμε κορύφωση μέσα Απριλίου – 12.000 σήμερα τα πραγματικά κρούσματα     

Την κορύφωση του επιδημικού κύματος αναμένει στα μέσα Απριλίου, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Εξήγησε ωστόσο, ότι οι αριθμοί δεν θα είναι υπερβολικά πιο υψηλοί, ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 4000 αλλά όχι περισσότερα 5000. Εκτίμηε δε ότι μετά τα μέσα Απριλίου τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται.

Μιλώντας για τα self test σημείωσε ότι θα βοηθήσουν αρκετά, με την προϋπόθεση όμως να γίνονται μαζικά. Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, σε ασθενείς ασυμπτωματικούς ενδεχομένως να έχει ένα ποσοστό αστοχίας περίπου στο 50%. Για αυτό είναι σημαντικό ακόμη και αν βγαίνουμε αρνητικοί στο self test, να τηρούμε αυστηρά μέτρα. Δηλαδή, τη μάσκα, τις αποστάσεις και την προσωπική υγιεινή.

Επιπλέον, αν γίνουν μαζικά τεστ θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στην κοινότητα, θα γνωρίζουμε το 20% και θα μπορούν να εντοπίζονται περίπου ως 15.000 κρούσματα, όταν σήμερα υπολογίζεται ότι τα πραγματικά κορύσματα είναι περίπου 12.000, άρα να είναι δυνατόν να εντοπίζονται όλα.  Παράλληλα, μιλώντας για την αύξηση των κρουσμάτων υπογράμμισε πως είναι πολυπαραγοντικoί οι λόγοι που αυτό το κύμα είναι σφοδροτερο.

Οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξήσει τη μεταδοτικότητα κατά 31%. Όμως, μεγάλη σημασία έχουν και οι κλιματικές συνθήκες.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του ’20, φέτος υπάρχει περισσότερη υγρασία, είναι πιο βαρύς ο καιρός.