ρομποτική-μαγνητική-γλίτσα-θα-ανιχνε-1008418
ΥΓΕΙΑ | 08.04.2022 | 09:36

Ρομποτική μαγνητική γλίτσα θα ανιχνεύει τον καρκίνο του πνεύμονα

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναπτύξει ένα ρομπότ που μοιάζει με γλίτσα προκειμένου να μπορεί φτάσει “γλιστρώντας” στις εσωτερικές εσοχές του ανθρώπινου σώματος χωρίς χειροκίνητη καθοδήγηση.

Μέχρι και σήμερα οι ειδικοί χρησιμοποιούν το βρογχοσκόπιο ώστε να εξετάσουν τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς ενός ατόμου. Η συσκευή, η οποία συνήθως έχει διάμετρο 3,5 έως 4 χιλιοστά εισέρχεται από τη μύτη ή το στόμα ενός ασθενούς και κατευθύνεται στους αεραγωγούς του πνεύμονα, που ονομάζονται βρόγχοι και βρογχιόλια. Όμως, το πλάτος και η ακαμψία του βρογχοσκοπίου περιορίζει το πόσο βαθιά μπορούν να επιχειρήσουν να κατεβούν οι γιατροί στους πνεύμονες ενός ασθενούς, αναζητώντας καρκινικούς ή άλλους προβληματικούς ιστούς.

Μέρη των πνευμόνων παραμένουν μη προσπελάσιμα κι αυτό εξακολουθεί να προβληματίζει. «Εάν δεν μπορεί κανείς να λάβει δείγμα ιστού, τότε πρέπει να αξιολογήσει τον κίνδυνο του να μην κάνει τίποτα», προσθέτει. «Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο, πολύ συχνά, ο καρκίνος εντοπίζεται σε πολύ αργό στάδιο», τόνισε ο Pietro Valdastri, επικεφαλής ερευνητής του έργου.

Κι εδώ έρχεται η μαγνητική γλίτσα για να λύσει το πρόβλημα. Το ρομπότ αποτελείται από μαγνητικούς δίσκους και έχει πάχος περίπου 2 χιλιοστά – περίπου το διπλάσιο μέγεθος της μύτης ενός στυλό – και μήκος μικρότερο από 2,5 χιλιοστά.  Κάποιες φορές συμπεριφέρεται ως στερεό και κάποιες ως υγρό. Είναι κατασκευασμένη από ένα μείγμα πολυμερούς- που χρησιμοποιείται ευρέως σε καθαριστικά προϊόντα- και σωματιδίων μαγνήτη νεομυδίου. «Όταν το αγγίζεις πολύ γρήγορα, συμπεριφέρεται σαν στερεό. Όταν το αγγίζεις απαλά και αργά, συμπεριφέρεται σαν υγρό», εξήγησε ο καθηγητής Λι Ζανγκ, του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ένας από τους δημιουργούς της.

«Είναι αλλόκοτο», δήλωσε ο Valdastri. «Αλλά ο στόχος μου, είναι να βρω έναν τρόπο να φτάσω όσο το δυνατόν πιο βαθιά μέσα στο ανθρώπινο σώμα με τον λιγότερο επεμβατικό τρόπο».

Το ρομπότ απέχει ακόμη 5 έως 10 χρόνια από την χρήση σε κλινικό περιβάλλον, είπαν οι ερευνητές, αλλά η συσκευή ακολουθεί μια σειρά άλλων ρομποτικών καινοτομιών που επιτρέπουν στους γιατρούς τη δυνατότητα να σαρώνουν καλύτερα τους πνεύμονες ενός ασθενούς για ανίχνευση καρκινικού ιστού. Έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν έναν στόχο τον οποίο οι γιατροί αγωνίζονται να πετύχουν εδώ και καιρό: να φτάσουν στις εσωτερικές εσοχές του ανθρώπινου σώματος, για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, χωρίς να προκαλέσουν βλάβη ή να χρησιμοποιήσουν επεμβατικές διαδικασίες.

Στο μέλλον, η χρήση του ρομπότ θα μπορούσε να επεκταθεί, προκειμένου να βοηθήσει τους γιατρούς να διερευνήσουν καλύτερα και πιο διεξοδικά άλλα όργανα, όπως η ανθρώπινη καρδιά, τα νεφρά ή το πάγκρεας.