προτεραιότητα-κίνησης-στα-ασθενοφόρ-462688
ΥΓΕΙΑ | 02.08.2022 | 09:38

Προτεραιότητα κίνησης στα ασθενοφόρα – Πιλοτική εφαρμογή στο Τζάνειο Νοσοκομείο

Σε μία πρωτοπόρα εφαρμογή προχωρά η Περιφέρεια Αττικής με τη λειτουργία συστήματος προτεραιοποίησης στα φανάρια, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, όπως είναι τα ασθενοφόρα.

Πρόκειται για ένα σύστημα που θα λειτουργήσει πιλοτικά από το ερχόμενο φθινόπωρο στον Πειραιά και συγκεκριμένα για τα ασθενοφόρα που εξυπηρετούν τις ανάγκες του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Ειδικότερα, το σύστημα αποτελείται από πομπούς και δέκτες που θα φέρουν όσα ασθενοφόρα κατευθύνονται με έκτακτα περιστατικά από οποιαδήποτε αφετηρία στο Τζάνειο Νοσοκομείο μέσω των οποίων οι φωτεινοί σηματοδότες θα λαμβάνουν σήμα, ώστε να δημιουργούν για κάθε ασθενοφόρο που προσεγγίζει, το λεγόμενο «πράσινο κύμα» στα φανάρια, διαρκείας 7 δευτερολέπτων.

Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής στο Τζάνειο, θα εξεταστεί η επέκτασή της με την τοποθέτηση αντίστοιχων πομπών και δεκτών στη Λ. Κηφισίας και στη Λ. Κατεχάκη και γενικότερα στους οδικούς άξονες οι οποίοι οδηγούν στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισημαίνει σχετικά με τη νέο σύστημα:

«Aξιοποιούμε τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας για να κερδίσουμε με ασφάλεια κάθε πολύτιμο λεπτό για την υγεία των συμπολιτών μας. Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη καινοτομία, που η πράξη θα δείξει ότι η εφαρμογή της θα είναι σε πολλές περιπτώσεις καταλυτική για την αίσια έκβαση στα έκτακτα περιστατικά υγείας. »