Categories: Υγεία

Προσωπικός γιατρός για παιδιά: Αντιδράσεις πριν την έναρξη του θεσμού – Τι λένε οι Παιδίατροι

Μπορεί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης να ανακοίνωσε ότι ο προσωπικός γιατρός για παιδιά θα εφαρμοσθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, φαίνεται όμως ότι ήδη οι Παιδίατροι έχουν αντιρρήσεις για τον νέο θεσμό. Άλλωστε έχουν αποκομίσει ήδη τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή του θεσμού στους ενήλικες και συγκεκριμένα σε όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών που ισχύει σήμερα.

Η κοινότητα των Παιδιάτρων είναι εξαιρετικά επιφυλακτική για το πώς θα εφαρμοσθεί το νέο εγχείρημα και κυρίως τι συνθήκες θα υπάρχουν για τους γιατρούς αλλά και τι αμοιβές θα προβλέπονται.

Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 3.500 ιδιώτες Παιδίατροι που θα κληθούν να συμβάλουν ως προσωπικοί γιατροί στον νέο θεσμό από το νέο έτος, εφόσον βεβαίως τα σχέδια του υπουργείου Υγείας δεν μπλοκαριστούν από τις εκλογές της άνοιξης. Τα παιδιά που θα πρέπει να αναλάβουν οι Παιδίατροι και είναι κάτω των 16 ετών, αν σκεφτεί κανείς ότι οι δημόσιοι Παιδίατροι είναι λίγοι, φθάνουν τα 3 εκατ.

Ο κλάδος όπως εκφράζεται μέσα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων, είναι επιφυλακτικός για το τι κριτήρια και προϋποθέσεις θα τεθούν στη φροντίδα των παιδιών, καθώς στόχος είναι να μην υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων κύριος Κώστας Νταλούκας επισημαίνει στο ethnos.gr: «Η πρόθεση της ομοσπονδίας είναι ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση επί της αμοιβής. Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο. Εάν η αμοιβή δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε, θα υπάρχει μεγάλη δυσκολία. Η ομοσπονδία τότε δεν θα συμφωνήσει να συμμετέχει στον θεσμό».

Ο κ.Νταλούκας αναφέρεται στον χρόνο εξέτασης των παιδιών που είναι βασικό κριτήριο για να συμφωνήσει ο κλάδος. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο προσωπικός γιατρός για τους ενήλικες έχει υποχρέωση να βλέπει τους πολίτες για 15 λεπτά, όσο είναι ο χρόνος που έχει ορισθεί ως επίσκεψη.

«Εμείς εξετάζουμε παιδιά δεν μπορούμε να τα βλέπουμε για ένα τέταρτο. Δεν είμαστε συνταγογράφοι. Και το σημαντικό είναι πως όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται. Για ένα νεογέννητο μπορεί να χρειασθείς και μια ώρα».

Ο κ.Νταλούκας τονίζει όμως και ένα άλλο θέμα που διαφοροποιεί τους Παιδιάτρους: «Τα παιδιά δεν είναι σαν τους ενήλικες. Μπορεί να χρειασθεί να επισκεφθούν τον Παιδίατρο ακόμη και μία φορά την εβδομάδα, ειδικά εάν είναι χειμώνας και υπάρχουν λοιμώξεις. Συνεπώς έχει να κάνει και με τον πληθυσμό ευθύνης» υπογραμμίζει.

«Δεν θα υποβαθμίσουμε τις υπηρεσίες υγείας. Δεν γίνεται να μην αμειβόμαστε σωστά καθότι πρέπει να συντηρήσουμε και το ιατρείο μας. Γι αυτό θα είμαστε απέναντι σε κάθε πολιτική που θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες στα παιδιά» καταλήγει μεταξύ άλλων στο ethnos.gr.

πηγή: ethnos.gr

Comments are closed.


Recent Posts

Γερμανία: Στέλνει και άλλη παρτίδα αντιαεροπορικών πυροβόλων στην Ουκρανία

Το Βερολίνο ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως σκοπεύει να στείλει κι άλλα τεθωρακισμένα οχήματα εφοδιασμένα με δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard,…

2 λεπτά ago

ΥΠΕΣ: Εγκύκλιος για βαθμολογική, μισθολογική εξέλιξη υπαλλήλων & μεταπτυχιακά

Με Εγκύκλιο του ΥΠΕΣ  παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τις Γνωμοδοτήσεις υπ. αριθ. 276/2015 και 34/2016 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους…

5 λεπτά ago

Κρήτη: Οδηγός έβρισε ΑμεΑ που έπεσε από το αμαξίδιο

Οργή προκαλεί μια καταγγελία για εξύβριση ΑμεΑ στα Χανιά της Κρήτης. Σύμφωνα με την καταγγελία, το παιδί κινείτο με ένα…

8 λεπτά ago

Στο Μαξίμου οι 13 περιφερειάρχες στις 12/12-Συνάντηση με Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχουν στην Αθήνα οι 13 περιφερειάρχες της χώρας. Η συνάντηση, έχει προσδιοριστεί για…

24 λεπτά ago

Ισλαμικό Κράτος: Σκοτώθηκε ο ηγέτης των τζιχαντιστών

Νεκρός είναι ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), Αμπού Χασάν αλ Χασίμι αλ Κουραΐσι, από πυρά «εχθρών του Αλλάχ» ανακοίνωσε εκπρόσωπος…

27 λεπτά ago

Έρευνα: Επιστήμονες «κόβουν δρόμο» στον χωροχρόνο μέσω τεχνητής «σκουληκότρυπας»

Σε ένα πείραμα που αγγίζει το μεγαλύτερο μέρος των μυστηρίων της σύγχρονης Φυσικής, ομάδα ερευνητώνμε επικεφαλής την Ελληνίδα επιστήμονα, Μαρία Σπυροπούλου, ανακοίνωσε…

30 λεπτά ago