προσοχή-κυκλοφορούν-επικίνδυνες-πίτ-366024
ΥΓΕΙΑ | 18.12.2020 | 13:53

Προσοχή: Κυκλοφορούν επικίνδυνες πίτες στην αγορά

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά το ΠΑΚΟΕ, έπειτα από καταγγελία που έλαβε για επικίνδυνη ουσία σε πίτα που κυκλοφορεί στην αγορά.

Όπως τονίζει το ΠΑΚΟΕ:

Μετά από καταγγελία που μας έγινε για μια πίτα με εμπορική ονομασία «Ροδούλα» παραθέτουμε την «ετικέτα» της και την κριτική για την επικινδυνότητά της.

«ΡΟΔΟΥΛΑ»  (προϊόντα ζύμης & γλυκού). Πατσαβουρόπιτα Νάξου (γραβιέρα και φέτα)

Η ετικέτα συμπεριλαμβάνει πρόσθετα τροφίμων

Συστατικά : αλεύρι: γλουτένη σίτου, ημικυτταρινάση. Βελτιωτικό αλεύρου : L – κυστείνη, Ένζυμα : α-αμυλάση. (Άρθρο 34.  Κώδικας Τροφίμων και Ποτών)

Χρωστικήβ– καροτένιο, (Ε 160 α.   Άρθρο 35.  Κώδικας Τροφίμων και Ποτών Παράρτημα Ι. κατάλογος επιτρεπόμενων χρωστικών ουσιών τροφίμων.

Στα προαναφερόμενα άρθρα (34. 35) όντος συναντάμε τα συστατικά αυτά ως ουσίες που επιτρέπονται να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα των αλεύρων και περιέχονται στο  κατάλογο επιτρεπόμενων χρωστικών ουσιών τροφίμων.

Αλλά, πως δικαιολογείται ή παρουσία της χρωστικής β– καροτένιο, (Ε 160 α)  στο συγκριμένο προϊόν,  εφόσον το αλεύρι και τα προϊόντα του  βρίσκονται στη λίστα του Παραρτήματος ΙΙ μαζί με τα τρόφιμα τα οποία δεν επιτρέπεται να περιέχουν  πρόσθετες χρωστικές ουσίες. (Άρθρο 35)