Categories: Υγεία

Πρόληψη καρκίνου: Ποια φυτά πρέπει να έχετε στο σπίτι σας

Επιστήμονες στο Σίδνεϋ ανακάλυψαν ότι τα φυτά στο σπίτι μπορούν να απομακρύνουν τους τοξικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν καρκίνο, από το εσωτερικό τους.

Στην πρώτη του είδους μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϋ (UTS) εξέτασαν την ικανότητα των φυτών να καθαρίζουν τους ρύπους της βενζίνης, μια από τις κύριες πηγές τοξικών ενώσεων στα κτίρια παγκοσμίως.

Τα φυτά που μελετήθηκαν αφαίρεσαν με επιτυχία το 97% των πιο επιβλαβών ρύπων από τον αέρα σε μόλις οκτώ ώρες.
Η οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε 3,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως το 2020, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία ρύποι που παράγονται από την καύση είναι το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του αζώτου.

Η εισπνοή των ρύπων μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό των πνευμόνων, πονοκεφάλους και ναυτία. Η μακροχρόνια έκθεση έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, άσθματος και άλλων χρόνιων ασθενειών, συμβάλλοντας στη μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Αν και δεν έχει αποδειχθεί, αυτό υποδηλώνει ότι η αφαίρεση αυτών των χημικών ουσιών από τον αέρα των εσωτερικών χώρων, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το 90% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, στο σπίτι, στη δουλειά ή στο σχολείο, επομένως η βελτίωση της ποιότητας του αέρα είναι «κρίσιμης σημασίας».

Πολλοί χώροι εργασίας, σπίτια, ακόμη και μερικά σχολεία, έχουν γκαράζ, βρίσκονται σε πολυσύχναστους δρόμους ή κοντά σε βενζινάδικο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εκτίθενται καθημερινά σε χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη βενζίνη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές κατασκεύασαν εννέα πράσινους τοίχους με διαφορετικούς τύπους φυτών προσκολλημένα πάνω τους.

Στη συνέχεια, εξέθεσαν κάθε πράσινο τοίχο σε ρύπους βενζίνης.

Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι ρύποι απομακρύνθηκαν μέσα σε διάστημα οκτώ ωρών, αλλά συνέχισαν να μειώνονται και μετά από αυτό το διάστημα.

Από τις πολλές χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη βενζίνη και δοκιμάστηκαν, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα φυτά ήταν πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των ενώσεων που προκαλούν πνευμονία που ονομάζονται αλκάνια — εκ των οποίων το 97,9% εκατό εξαφανίστηκαν.

Το βενζόλιο, ένα γνωστό καρκινογόνο, επίσης απομακρύνθηκε σε υψηλό ποσοστό (85,9%).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που τα φυτά ελέγχονται για την ικανότητά τους να αφαιρούν ενώσεις που σχετίζονται με τη βενζίνη και τα αποτελέσματα είναι «εκπληκτικά».

«Τα φυτά όχι μόνο μπορούν να απομακρύνουν την πλειονότητα των ρύπων από τον αέρα μέσα σε λίγες ώρες, αλλά αφαιρούν τους πιο επιβλαβείς ρύπους που σχετίζονται με τη βενζίνη από τον αέρα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», σημειώνουν.

«Τα σπουδαία νέα είναι ότι αυτή η μελέτη έδειξε ότι κάτι τόσο απλό όσο το να έχει κάποιος φυτά σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά».

Ο τύπος των φυτών που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη ήταν ο πόθος ή κισσός του διαβόλου (Scindapsus Aureus), το χλωρόφυτο, γνωστό και ως φυτό-αράχνη (Spider plant), και το συγκόνιο, γνωστό και ως φυτό-βέλος (Syngonium).

πηγή: onmed.gr

Comments are closed.


Recent Posts

Aπό σήμερα μόνιμα γερανοί και μοτοσυκλέτες της τροχαίας στον κηφισό

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση του κυκλοφοριακού στην Αθήνα και την αποσυμφόρηση του…

6 λεπτά ago

Market Pass: Ποιοι δεν θα δουν χρήματα ούτε σήμερα

Ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, το απόγευμα, η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης σε 2,61 εκατομμύρια πολίτες στο πλαίσιο του Market…

12 λεπτά ago

Προσλήψεις σε διάφορες ειδικότητες κάνει η Νέα Οδός

Θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες προσφέρει η Νέα Οδός. Πρόκειται για την εταιρία που έχει αναλάβει τη μελέτη, το σχεδιασμό,…

12 λεπτά ago

Ναύπλιο: Oπαδικό επεισόδιο με πρωταγωνιστές ανήλικους

Νέα οπαδικό επεισόδιο με πρωταγωνιστές ανήλικα σημειώθηκε στο Ναύπλιο, όπου πέντε ανήλικοι, ένας 15χρονος και τέσσερις 16χρονοι, οπαδοί του ΠΑΟ, επιτέθηκαν…

15 λεπτά ago

Αυτό το φρούτο προστατεύει τη μνήμη αν το καταναλώνουμε συχνά

Υπάρχει ένα φρούτο που σύμφωνα με επιστημονικές ενδείξεις μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της…

18 λεπτά ago

Παγώνη: Ο κόσμος πρέπει να φοράει μάσκα

Για τα εμβόλια της γρίπης μίλησε το πρωί της Δευτέρας η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Η ίδια διευκρίνισε πως…

21 λεπτά ago