Νέα προειδοποίηση από τον ΕΦΕΤ για ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο στον άνθρωπο και στα ζώα. Πρόκειται για τις νιτροζαμίνες που βρίσκονται σε αρκετά τρόφιμα όπως αλλαντικά και κακάο. Ποιες τροφές καλό είναι να αποφεύγουμε και γιατί.
Η έκθεση των καταναλωτών σε νιτροζαμίνες, ενώσεις που μπορούν να παραχθούν στα τρόφιμα κατά την προετοιμασία και την επεξεργασία τους και εγείρει ανησυχία για την υγεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ στις 28/3/2023.
Αυτό είναι το εύρημα της αξιολόγησης της EFSA σχετικά με την επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με την παρουσία νιτροζαμινών στα τρόφιμα. Δέκα νιτροζαμίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι καρκινογόνες (μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο) και γονιδιοτοξικές (μπορεί να βλάψουν το DNA).
H EFSA ζήτησε τη γνώμη εξωτερικών ενδιαφερομένων σχετικά με το σχέδιο γνωμοδότησής της και έλαβε πολυάριθμα σχόλια τα οποία ελήφθησαν υπόψη κατά την οριστικοποίησή της.
Η EFSA πραγματοποίησε την αξιολόγησή της εκτιμώντας την πιθανή βλάβη που προκαλούν οι νιτροζαμίνες σε ανθρώπους και ζώα και αξιολογώντας την έκθεση των καταναλωτών.
Ο Δρ. Dieter Schrenk, Πρόεδρος της Επιτροπής για τους Επιμολυντές στην Τροφική Αλυσίδα, δήλωσε: «Η αξιολόγησή μας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για όλες τις ηλικιακές ομάδες στον πληθυσμό της Ε.Ε., το επίπεδο έκθεσης σε νιτροζαμίνες στα τρόφιμα εγείρει ανησυχία για την υγεία».
Ο Δρ. Schrenk πρόσθεσε: «Με βάση τις μελέτες σε ζώα, θεωρήσαμε τη συχνότητα των ηπατικών όγκων στα τρωκτικά ως την πιο κρίσιμη επίδραση στην υγεία».
«Για να διασφαλίσουμε υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, δημιουργήσαμε το χειρότερο σενάριο για την αξιολόγηση επικινδυνότητας. Υποθέσαμε ότι όλες οι νιτροζαμίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα είχαν την ίδια δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους με την πιο επιβλαβή νιτροζαμίνη, αν και αυτό είναι απίθανο».
Οι νιτροζαμίνες έχουν βρεθεί σε διάφορους τύπους τροφίμων, όπως αλλαντικά, επεξεργασμένα ψάρια, κακάο, μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά. Η πιο σημαντική ομάδα τροφίμων που συμβάλλει στην έκθεση σε νιτροζαμίνες είναι το κρέας και τα προϊόντα κρέατος.
Οι νιτροζαμίνες μπορεί επίσης να υπάρχουν σε άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων λαχανικών, των δημητριακών, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων ή των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, τουρσί και καρυκεύματα.
Επί του παρόντος, υπάρχουν ορισμένα κενά γνώσης σχετικά με την παρουσία νιτροζαμινών σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων. Η εξισσορόπηση της δίαιτας με μια ευρύτερη ποικιλία τροφίμων θα μπορούσε να βοηθήσει τους καταναλωτές να μειώσουν την πρόσληψη νιτροζαμινών.
Η γνωμοδότηση της EFSA θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα συζητήσει με τις εθνικές αρχές ποια μέτρα διαχείρισης επικινδυνότητας χρειάζονται.
Τις πρώτες του δηλώσεις ως ποδοσφαιριστής της Αλ Ιτιχάντ έκανε ο Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος τόνισε ότι είναι χαρούμενος που…
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Καλαμπάκα, μεταξύ αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Trikalanews, το συμβάν…
Ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει την προετοιμασία του για τους στόχους που έχει θέσει να πετύχει από την έναρξη της νέας…
Το Κίεβο δεν γνώριζε τίποτα για το σχέδιο ανατίναξης των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ…
Δεν κινδυνεύουν μόνο η Μπαρτσελόνα (υπόθεση Νεγκρέιρα) ή η Γιουβέντους (προϋπολογισμοί περασμένων ετών) που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων…
Νέο πακέτο κυρώσεων ανακοίνωσε η Βρετανία σε βάρος της Λευκορωσίας σχετικά με τον ρόλο της στη διευκόλυνση της ρωσικής εισβολής…