που-κορωνοϊός-σύσταση-στην-ελλάδα-να-958150
ΥΓΕΙΑ | 23.03.2022 | 10:14

ΠΟΥ – Κορωνοϊός: Σύσταση στην Ελλάδα να μην αρθούν τα μέτρα που ισχύουν αυτήν τη στιγμή

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήραν υπερβολικά «απότομα» τα μέτρα κατά της Covid και βρίσκονται αντιμέτωπες με σαφή αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής BA.2, δήλωσε την Τρίτη 22-03-22, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Μολδαβία, ο Χανς Κλούγκε δήλωσε ότι βρίσκεται «σε επιφυλακή» για την επιδημιολογική κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένει «αισιόδοξος».

Αυτήν την στιγμή, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid αυξάνεται σε 18 από τις 53 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού.

«Οι χώρες στις οποίες καταγράφουμε ιδιαίτερη αύξηση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία», είπε.

«Αυτές οι χώρες ήραν τους περιορισμούς απότομα περνώντας από το επίπεδο του «υπερβολικού» στο επίπεδο του «ανεπαρκούς», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη είχε σαφώς μειωθεί έπειτα από την κορύφωση του Ιανουαρίου, αλλά αυξάνεται από τις αρχές του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, αυτή η αύξηση εξηγείται κυρίως από την επικράτηση πλέον της υποπαραλλαγής Όμικρον BA.2, η οποία είναι 30% περίπου μεταδοτικότερη, αλλά όχι πιο επικίνδυνη από την προκάτοχό της, την BA.1.

Τέσσερις προτεραιότητες

Κατά την διάρκεια των επτά τελευταίων ημερών, περισσότερα από 5,1 εκατ. νέα κρούσματα και 12.496 θάνατοι καταγράφηκαν στην ζώνη ΠΟΥ Ευρώπη, φέρνοντας το σύνολο των καταγεγραμμένων από την έναρξη της επιδημίας κρουσμάτων στα 194,4 εκατομμύρια και τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερο από 1,92 εκατομμύριο.

Το πέμπτο κύμα στην Ευρώπη δεν φθάνει στο τέλος του και οι ειδικοί επικρίνουν την «χαλαρότητα» των πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι ήδη κατηγορούνται για εσπευσμένη άρση των περιοριστικών μέτρων κατά την διάρκεια των προηγουμένων επιδημικών κυμάτων.

«Αυτήν την στιγμή είμαι αισιόδοξος, αλλά σε επιφυλακή», είπε ο Χανς Κλούγκε.

Το θετικό στοιχείο είναι ότι «υπάρχει μεγάλο κεφάλαιο ανοσίας είτε χάρη στον εμβολιασμό είτε χάρη στην νόσηση», είπε.

Στην συνέχεια, «ο χειμώνας τελειώνει και άρα οι άνθρωποι θα συνωστίζονται λιγότερο σε περιορισμένους εσωτερικούς χώρους».

Και τέλος, η παραλλαγή Όμικρον «είναι λιγότερο μολυσματική στα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα και έχουν λάβει μία αναμνηστική δόση», ακόμη και αν «στις χώρες χαμηλού εμβολιασμού, παραμένει μία νόσος που σκοτώνει», τόνισε ο Χανς Κλούγκε.

«Θα πρέπει να ζήσουμε με την Covid για κάποιο διάστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την πανδημία», επεσήμανε.

Πρέπει άρα να διατηρήσουμε τέσσερις προτεραιότητες: προστασία των ευάλωτων,ενίσχυση της εποπτείας και της αλληλούχησης, πρόσβαση περισσότερων χωρών στα νέα αντιιικά φάρμακα και αντιμετώπιση του post covid και του long covid.