που-ecdc-η-ευρώπη-πιθανότατα-εισέρχεται-1026065
ΥΓΕΙΑ | 12.10.2022 | 16:42

ΠΟΥ – ECDC: Η Ευρώπη πιθανότατα εισέρχεται σε ένα νέο κύμα κορωνοϊού

Ένα ακόμη κύμα κορωνοϊού μπορεί να έχει ξεκινήσει ήδη στην Ευρώπη, καθώς τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται σε όλη την ήπειρο, προειδοποίησαν σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

«Αν και δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από έναν χρόνο, είναι σαφές ότι η πανδημία της COVID-19 δεν έχει ακόμη τελειώσει», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε και η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμμόν. «Δυστυχώς βλέπουμε τους δείκτες να ανεβαίνουν ξανά στην Ευρώπη, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι έχει ξεκινήσει ένα ακόμη κύμα μολύνσεων» πρόσθεσαν.

Τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο ΠΟΥ δείχνουν ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στη γηραιά ήπειρο αυξήθηκαν κατά 8% την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβρίου, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι η κόπωση και η σύγχυση σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια πιθανότατα λειτουγούν ως τροχοπέδη στη λήψη ενισχυτικών δόσεων στην περιοχή. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και το ECDC.

Οι δύο οργανισμοί κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να χορηγήσουν εμβόλια τόσο για τη γρίπη, όσο και για την Covid-19 πριν από την αναμενόμενη άνοδο των κρουσμάτων εποχικής γρίπης. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι οι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων άνω των 60 ετών, των εγκύων και εκείνων με υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν τόσο κατά της γρίπης όσο και κατά του κορωνοϊού.