που-ανησυχία-από-δύο-νέες-μεταλλάξεις-815833
ΥΓΕΙΑ | 11.04.2022 | 19:21

ΠΟΥ: Ανησυχία από δύο νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα (4/11) ότι παρακολουθεί μερικές δεκάδες περιπτώσεις δύο νέων υποπαραλλαγών του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους «Όμικρον» του νέου κορωνοϊού, για να αξιολογήσει εάν είναι πιο μολυσματικές ή επικίνδυνες.

Έχουν προσθέσει τις BA.4 και BA.5, αδελφές παραλλαγές της αρχικής παραλλαγής BA.1 Όμικρον, στη λίστα της για παρακολούθηση. Ήδη παρακολουθεί τα BA.1 και BA.2 -πλέον παγκοσμίως κυρίαρχα- καθώς και τα BA.1.1 και BA.3.

Ο Οργανισμός είπε ότι είχε αρχίσει να τους παρακολουθεί λόγω των «επιπρόσθετων μεταλλάξεων που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για να κατανοηθεί ο αντίκτυπός τους στο δυναμικό διαφυγής του ανοσοποιητικού».

Αν και είναι φυσιολογικό για τους ιούς να μεταλλάσσονται, μόνο ορισμένες μεταλλάξεις επηρεάζουν την ικανότητά τους να εξαπλωθούν ή να αποφύγουν την προηγούμενη ανοσία από τον εμβολιασμό ή τη μόλυνση ή τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλούν.

Για παράδειγμα, το BA.2 αντιπροσωπεύει τώρα σχεδόν το 94% όλων των περιπτώσεων αλληλουχίας και είναι πιο μεταδοτικό από τα ”αδέλφια” του, αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.