πόσο-συχνά-πρέπει-να-πλένετε-τις-πετσέ-872149
ΥΓΕΙΑ | 09.03.2023 | 10:09

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες των πιάτων

Πολύ πριν κάνετε το τεστ της μυρωδιάς, οι πετσέτες των πιάτων έχουν ήδη μικρόβια. Και βέβαια με αυτές τις πετσέτες σκουπίζετε τα χέρια σας, τα πιάτα και καμιά φορά και τους πάγκους.

Ένα γρήγορο πέρασμα κάτω από τη βρύση και το στύψιμο, δεν πρόκειται να κρατήσουν μακριά τη βρώμα και τα μικρόβια. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να πλένετε τις πετσέτες των πιάτων πολύ πιο συχνά από ό,τι νομίζετε.

Γιατί πρέπει να πλένετε τις πετσέτες πιάτων κάθε μέρα

«Συνιστάται να πλένουμε τις πετσέτες πιάτων καθημερινά», λέει ο ειδικός Darenton Randall, στο southernliving.com. “Σκεφτείτε ότι πετάτε τις χαρτοπετσέτες σας μετά από κάθε χρήση. Είναι λογικό λοιπόν να πλένετε και τις πετσέτες των πιάτων σας κάθε μέρα.”

Πολλοί άνθρωποι δεν πλένουν καλά τις πετσέτες αφού καθαρίσουν τα πιάτα τους, επειδή πιστεύουν ότι δεν επιβαρύνονται κατά τη διαδικασία. Κι όμως αν δεν πλυθούν σωστά, οι επίμονοι επισκέπτες μπορούν να δημιουργηθούν και να υπάρχει δυσοσμία.

Ερευνητές στην Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας παρουσίασαν τα ευρήματα μιας μελέτης που συγκέντρωσε 100 πετσέτες κουζίνας μετά από ένα μήνα χρήσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν οι μισές πετσέτες περιείχαν βακτηριακή ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella, E. coli, Listeria και Staphylococcus aureus.

Τα καλύτερα υφάσματα για πετσέτες

“Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στα διάφορα υφάσματα”, αναφέρει. «Μερικά είναι πιο απορροφητικά, μερικά δεν μπορούν να πλυθούν σε ζεστό νερό και μερικά χρησιμοποιούνται καλύτερα για το στέγνωμα. Καλύτερες είναι οι πετσέτες πιάτων από σφιχτά υφασμένο βαμβάκι. Αυτός ο τύπος είναι μαλακός, απορροφητικός και μπορεί να πλυθεί πολλές φορές χωρίς να χάσει αντοχή ή αντοχή.