πόσο-πρέπει-να-κοιμάσαι-το-μεσημέρι-γι-363574
ΥΓΕΙΑ | 14.05.2021 | 11:20

Πόσο πρέπει να κοιμάσαι το μεσημέρι για να μην κάνεις κακό στην υγεία σου

Ένας σύντομος ύπνος το μεσημέρι, όχι μόνο μας ξεκουράζει αλλά βελτιώνει και τη μνήμη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μην το παρακάνετε, όμως, γιατί η διάρκεια μετράει…

Αν είστε από αυτούς που χωρίς λίγα λεπτά ύπνου μετά το μεσημεριανό φαγητό «υπολειτουργείτε» το υπόλοιπο της ημέρας, σας έχουμε καλά νέα.

Σύμφωνα με μια έρευνα μικρής κλίμακας από την Κίνα, ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος (από 5 λεπτά εώς και δύο ώρες) δε συμβάλλει απλώς στην ξεκούραση αλλά και στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης και της σκέψης.

Οι σχεδόν 2.200 ενήλικες που εξετάσθηκαν από τους ερευνητές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος και γνωστικές αξιολογήσεις, ενώ παράλληλα υπολογίστηκε ο χρόνος και η συχνότητα της μεσημεριανής ξεκούρασης.

Από αυτούς, σχεδόν οι 1500 έπαιρναν έναν υπνάκο συστηματικά το μεσημέρι. Συγκριτικά με όσους δεν κοιμόντουσαν το μεσημέρι, όσοι ξεκουράζονταν έστω και λίγο είχαν καλύτερες αποδόσεις στις γνωστικές αξιολογήσεις όσον αφορά την αίσθηση του χώρου, τη μνήμη και τη λεκτική ευχέρεια.

Παρόλα αυτά, αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης οπότε δεν μπορεί να αποδειχθεί σχέση αιτίας και αιτιατού μεταξύ του ύπνου και των βελτιωμένων αποτελεσμάτων στις γνωστικές αξιολογήσεις.

Η διάρκεια μετράει

Έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, έχουν αποδείξει ότι τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία αλλά και η διάρκεια του ύπνου.

Η ρουτίνα του σύντομου και συχνού μεσημεριανού ύπνου διάρκειας μικρότερης των τριάντα λεπτών και για τέσσερις φορές την εβδομάδα έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τουναντίον, όσοι κοιμούνται το μεσημέρι για δύο ή και περισσότερες ώρες φαίνεται πως έχουν ασθενέστερη γνωστική λειτουργία αν και δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία και το αποτέλεσμα.

Eπιπλέον, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας 2020, ο μεγάλης διάρκειας ύπνος μέσα στην ημέρα (περισσότερο από 60 λεπτά) σχετιζόταν με 30% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 34% περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οπότε όπως σε όλα στη ζωή έτσι και στον ύπνο, μέτρον άριστον!

Πηγή: ygeiamou