πόσο-μπορείς-να-αδυνατίσεις-με-1-ώρα-περ-751364
ΥΓΕΙΑ | 21.09.2022 | 15:07

Πόσο μπορείς να αδυνατίσεις με 1 ώρα περπάτημα την ημέρα;

ο περπάτημα είναι μια εύκολη, σωματική άσκηση, η οποία δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Όχι μόνο συμβάλλει στην απώλεια βάρους, αλλά συνδέεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλες μορφές άσκησης, πολλοί είναι εκείνοι που δεν θεωρούν το περπάτημα αρκετά αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους. Τι ισχύει τελικά;

Πόσο μπορείς να αδυνατίσεις με 1 ώρα περπάτημα την ημέρα;

Θερμίδες που καις με το περπάτημα

Η ευκολία στον συγκεκριμένο τύπο σωματικής δραστηριότητας, είναι ο κύριος λόγος που καθιστά το περπάτημα μια ελκυστική δραστηριότητα για πολλούς ανθρώπους. Ιδιαίτερα σε όσους, θέλουν να κάψουν επιπλέον θερμίδες.

Ο αριθμός των θερμίδων που καίμε περπατώντας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά το βάρος και η ταχύτητα περπατήματος, παίζουν καθοριστικό ρόλο. Όσο πιο γρήγορα περπατάμε και όσο περισσότερο ζυγίζουμε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των θερμίδων που περιλαμβάνουν το είδος του εδάφους, το κλίμα και την ηλικία και το φύλο.

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Το περπάτημα 1 ώρας κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην καύση θερμίδων και στην απώλεια βάρους.

Εάν θέλεις να χάσεις ένα σημαντικό ποσό βάρους (πάνω από το 5%), οι ειδικοί συνιστούν, τουλάχιστον 300 λεπτά μέτριας έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Το περπάτημα για 1 ώρα καθημερινά μπορεί να βοηθήσει σε αυτόν τον στόχο.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι τείνουν να χάνουν άπαχη μυϊκή μάζα όταν χάνουν βάρος. Το περπάτημα, βοηθά στην διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι ενώ το περπάτημα μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, είναι πιο αποτελεσματικό όταν ακολουθείται επίσης μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων.

Πόσο βάρος μπορείς να χάσεις περπατώντας για 1 ώρα την ημέρα;

Για να χάσεις βάρος, πρέπει να καταναλώνεις με συνέπεια λιγότερες θερμίδες από όσες καις κάθε μέρα. Κάτι που μπορεί να συμβεί, αυξάνοντας τις θερμίδες που καις μέσω της άσκησης, μειώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνεις ή και τα δύο.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι 0,45 κιλά σωματικού βάρους ισοδυναμεί με 3.500 θερμίδες. Με βάση αυτή τη θεωρία, θα πρέπει να μειώσεις την πρόσληψη θερμίδων, κατά 500 για 7 ημέρες για να χάσεις 0,45 κιλά, την εβδομάδα.

Αν και αυτός ο κανόνας δεν λαμβάνει υπόψη τα άτομα με χαμηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους ή τη μείωση της δαπάνης θερμίδων που συνοδεύεται από απώλεια βάρους, ένα έλλειμμα 500 θερμίδων την ημέρα, είναι κατάλληλο για τα περισσότερα άτομα, που θέλουν να χάσουν βάρος.

Μπορείς να επιτύχεις μέρος αυτού του ελλείμματος περπατώντας 1 ώρα την ημέρα ή μειώνοντας σταδιακά τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνεις.

Ανάλογα με την πρόσληψη θερμίδων, ένα έλλειμμα 500 θερμίδων την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε 0,2-0,9 κιλά, απώλεια βάρους την εβδομάδα.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Το περπάτημα έχει πολλά οφέλη, ειδικά όταν γίνεται πολλές φορές την εβδομάδα για 30-60 λεπτά κάθε φορά. Ανάμεσα σε αυτά τα οφέλη συμπεριλαμβάνονται:

Η μειωμένη LDL (κακή) χοληστερόλη

Η αυξημένη HDL (καλή) χοληστερόλη

Η βελτιωμένη διάθεση

Η μειωμένη αρτηριακή πίεση

Τα παραπάνω, μεταφράζονται σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και συνολικής θνησιμότητας, καθώς και σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, 150 λεπτά περπάτημα την εβδομάδα (περίπου 22 λεπτά την ημέρα) μαζί με άλλες καθημερινές δραστηριότητες, μπορεί να βοηθήσουν στην διατήρηση υγιούς βάρους. Γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο, δεδομένου ότι οι ενήλικες, τείνουν να παίρνουν 0,5-0,8 κιλά ετησίως.