πόσα-βήματα-τη-μέρα-βελτιώνουν-την-υγ-17276
ΥΓΕΙΑ | 27.04.2022 | 08:48

Πόσα βήματα τη μέρα βελτιώνουν την υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου;

Τα οφέλη για την υγεία από το περπάτημα είναι αμέτρητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι άνθρωποι που έκαναν περισσότερα βήματα σε σύντομες περιόδους έζησαν περισσότερο- ακόμα και αν δεν ακολουθούσαν μεγάλες και αδιάλειπτες προπονήσεις.

Τα οφέλη μάλιστα για την υγεία αυξάνονται, όταν αυξάνονται και στα 4.500 τα βήματα κάθε μέρα. Ειδικότερα, συγκριτικά με τη μηδαμινή άσκηση, κάθε μέρα που κάποιος αύξανε τον αριθμό των βημάτων του κατά 1.000, μειωνόταν ο κίνδυνος θανάτου κατά 28%, την περίοδο της έρευνας.

Από την άλλη, όσοι έκαναν περισσότερα από 2.000 βήματα την ημέρα είδαν μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 32%, την ίδια περίοδο μέτρησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μεσήλικα άτομα που περπατούσαν στο μέγιστο βαθμό, μείωσαν κατά 43% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και κατά 31% την αρτηριακή πίεση.

Ειδικότερα για τις γυναίκες της έρευνας, εκείνες που είχαν τα περισσότερα βήματα είχαν κατά 61% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες, συγκριτικά με τις γυναίκες που περπατούσαν λιγότερο, ενώ για κάθε αύξηση κατά 1.000 βήματα οι γυναίκες είχαν κατά 13% χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Όπως τονίζεται, τα άτομα που περπάτησαν το λιγότερο 7.000 βήματα την ημέρα, είχαν 50% και 70% μειωμένο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με όσους δεν κατέγραψαν τον ίδιο αριθμό.

Παράλληλα, η κάλυψη περισσότερων από 10.000 βημάτων είχε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, μεταξύ των μεσήλικων ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα.