Πώς τα κυκλώματα εμπορεύονται πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back
Εμβόλια: Τρίτη δόση από την Κυριακή & στους πενηντάρηδες

Πώς τα κυκλώματα εμπορεύονται πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

“Χρυσές δουλειές” έχουν ανοίξει διάφοροι απατεώνες με την πώληση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί και ειδικές ιστοσελίδες που υπόσχονται την έγκυρα πιστοποιητικά έναντι αμοιβής.

Με μια από τις σελίδες που υπόσχονται έγκυρα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού συνομίλησε ο ΣΚΑΪ.

Ο χρήστης της σελίδας ανέφερε: «Παρέχουμε γνήσια πιστοποιητικά εμβολιασμού, κάρτες εμβολιασμού και διαβατήρια εμβολιασμού με ενεργοποιημένο αριθμό ανίχνευσης για όσους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Είναι 100% αυθεντικά καταχωρημένα από ιατρούς που συνεργάζονται μαζί μας. Υπάρχει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων όλων των ευρωπαϊκών χωρών, της Αμερικής και μέρους της Ασίας και έτσι εμφανίζεται πως είστε εμβολιασμένοι.»

Ο ΣΚΑΪ επικοινώνησε με μία γυναίκα, η οποία αναφέρει πως έχει και την ιδιότητα γιατρού.

-Καλημέρα δόκτωρ. Είναι Έλληνας πολίτης και ενδιαφέρομαι για ένα πιστοποιητικό γιατί δεν θέλω να κάνω ένα πειραματικό εμβόλιο. Είναι δυνατό;
-Ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε μαζί μας. Παρέχουμε πιστοποιητικά covid για όλες τις χώρες της Ε.Ε. (…) Τα πιστοποιητικά μας παράγονται και διατίθενται προς 150 ευρώ το ένα. Για λόγους ασφαλείας προτιμούμε όλες οι πληρωμές να γίνονται σε bitcoins καθώς είναι κρυπτογραφημένα και διασφαλίζουν την ασφάλειά μας και την ανωνυμία σας.  (…) από τη στιγμή που θα έχουμε την πληρωμή από εσάς ξεκινάμε τη διαδικασία και εντός 48 ωρών το πιστοποιητικό σας θα είναι έτοιμο…

Λίγο αργότερα έστειλε ένα δείγμα πιστοποιητικού.

-Φτιάξαμε ένα δείγμα χρησιμοποιώντας στοιχεία Ρουμανίας.
-Μπορώ να το ελέγξω;
-Έχετε κάποια εφαρμογή για τον έλεγχο πιστοποιητικών;
-Θα κατεβάσω την ελληνική.
-Ενημερώστε με όταν το κάνετε.

Το πιστοποιητικό στο σκανάρισμα εμφανίστηκε έγκυρο. Ωστόσο, το μέλος του κυκλώματος με το οποίο συνομίλησε ο ΣΚΑΪ έκανε μία τελευταία προσπάθεια να μας πείσει για τη γνησιότητα του πιστοποιητικού και πως δεν θα χάσουμε τα 150 ευρώ, αλλά αρνείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί μας.

Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ

-Σας είπα ότι είναι δείγμα, κάνουμε όλα τα ευρωπαϊκά.
-Άρα μπορείτε να κάνετε ένα ελληνικό…. Και να το βάλετε στην ελληνική βάση δεδομένων…
-Έχω ελληνικά πιστοποιητικά αλλά δεν μπορώ να σας τα δείξω θα παραβίαζα την πολιτική απορρήτου για τους πελάτες μας.
– Γιατί δεν κρύβετε τα στοιχεία τους;
-Το σημαντικό δεν είναι να κρύψεις τα στοιχεία. Το QR είναι το σημαντικό σε όλο αυτό.
-Μπορούμε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο; Θα χρειαστώ μια διασφάλιση…
– Όχι, αυτό δεν γίνεται. Τι να συζητήσουμε; Θα είναι μεγάλο ρίσκο να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αν δεν μας εμπιστεύεστε δεν πειράζει. Δεν αγοράζουν όλοι.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!