Categories: Υγεία

Πολυκατοικίες: Έρχονται κοινόχρηστα «βόμβα» για χιλιάδες ενοικιαστές και ιδιοκτήτες

Περίπου 600.000 νοικοκυριά σε πολλές δεκάδες χιλιάδες πολυκατοικίες, επέλεξαν προ ετών να αλλάξουν τον καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης κάνοντας στροφή στο φυσικό αέριο.

Τότε οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν έως και 50% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του πετρελαίου και η απόσβεση της “επένδυσης” για την αλλαγή του καυστήρα, την εγκατάσταση και τη σύνδεση με το δίκτυο, μπορούσε να γίνει μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

Φέτος, κοστίζει 17 λεπτά (σε επίπεδο χονδρικής). Επειδή όμως η τιμολόγηση του φυσικού αερίου γίνεται με την τιμή του προηγούμενου μήνα, για τον Σεπτέμβριο θα περάσει στην λιανική η “έκρηξη” της διεθνούς τιμής στα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι λογαριασμοί με αυτές τις τιμές θα φτάσουν σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες τον Οκτώβριο.

Τα ποσά μπορεί να μην είναι εκρηκτικά καθώς οι θερμάνσεις είναι κλειστές και η μόνη κατανάλωση (αν υπάρχει) αφορά σε μαγείρεμα και ζεστό νερό. Όταν όμως οι διαχειριστές των πολυκατοικιών και οι ένοικοι των μονοκατοικιών δουν την τιμή ανά κιλοβατώρα, θα θορυβηθούν καθώς πλέον θα απέχουν μερικές ημέρες από το “άνοιγμα” της θέρμανσης για την φετινή χειμερινή σεζόν.

Ήδη είναι πολλές οι πολυκατοικίες που από πέρυσι αποφάσισαν να μην ανάψουν την κεντρική θέρμανση λόγω της υψηλής τιμής. Αναμένεται ότι ο αριθμός θα πολλαπλασιαστεί καθώς τώρα μιλάμε για τέσσερις φορές ακριβότερη τιμή σε σχέση με τις ήδη αυξημένες περυσινές τιμές.

250 ευρώ τον μήνα για ένα διαμέρισμα 120 τ.μ.

Ένα πολύ καλά μονωμένο διαμέρισμα 120 τετραγωνικών, θα φτάσει να πληρώνει 250 ευρώ τον μήνα μόνο για το φυσικό αέριο ενώ χωρίς επαρκή μόνωση, το κόστος μπορεί να εκτοξευτεί ακόμη και στα… 600 ευρώ τον μήνα. Φυσικά, το κόστος εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Το ερώτημα πλέον είναι ποια περιθώρια έχει ο κρατικός προϋπολογισμός για να ενισχύσει τα νοικοκυριά και σε αυτό το μέτωπο. Δεδομένου ότι το ηλεκτρικό ρεύμα απορροφά… δισεκατομμύρια κάθε μήνα, τα περιθώρια ενισχύσεων δεν είναι ατελείωτα.

Η επιδότηση της κιλοβατώρας του αερίου θα συνεχιστεί (δίνονται 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και εκπτώσεις από τη ΔΕΠΑ) αλλά αυτές πλέον είναι ελάχιστες αν αναλογιστεί κανείς ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί στα 320 ευρώ.

Το θέμα της θέρμανσης αναμένεται να ενσωματωθεί στο πακέτο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ώστε τα νοικοκυριά να έχουν πλήρη εικόνα και να αποφασίσουν πώς ακριβώς θα καλύψουν τις ανάγκες της θέρμανσης.

Πηγή: TheTOC

Comments are closed.


Recent Posts

Survivor All Star: Πρώην παίκτης αποκαλύπτει τα «όργια» που γίνονται στο νοσοκομείο

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου, το μεσημέρι της Τετάρτης βρέθηκαν καλεσμένοι στην εκπομπή του Νίκου Μουτσινά και σχολίασαν…

3 λεπτά ago

Ανδρουλάκης για πτώση Φάντομ: “Τιμούμε τη μνήμη των δυο αεροπόρων μας”

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, που βρέθηκε νεκρός δύο…

10 λεπτά ago

Στις 14 οι τουρκικές παραβιάσεις από μαχητικά στον ελληνικό εναέριο χώρο

Σε νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου οι Τούρκοι, συνεχίζοντας την τακτική των προκλήσεων στο…

17 λεπτά ago

Μπιμπίλας: Δύο καλλιτέχνες έφυγαν από κοντά μας

Όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του ο Σπύρος Μπιμπίλας, δύο αθόρυβοι καλλιτέχνες, έφυγαν από κοντά μας. Η ανάρτηση του Σπύρου…

22 λεπτά ago

Σακελλαροπούλου: Θα παραβρεθεί στις κηδείες των δυο πιλότων

Παρών στις κηδείες των δυο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους μετά την πτώση του Φάντομ σε θαλάσσια περιοχή κοντά…

28 λεπτά ago

Δείτε ποια ονόματα έδιναν στους σκύλους τους οι αρχαίοι Έλληνες

Πώς ονόμασε τον πιστό του φίλο ο Μέγας Αλέξανδρος Φανταστείτε ότι ζούσατε στην αρχαία Ελλάδα. Αποφασίζατε να πάρετε ένα σκυλάκι,…

33 λεπτά ago