ποια-είναι-τα-πιο-μολυσμένα-φρούτα-και-113148
ΥΓΕΙΑ | 11.05.2016 | 09:18

Ποια είναι τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά

Αποτελούν πολύτιμο διατροφικό στοιχείο. Ομως κρύβουν κινδύνους. Ας δούμε τις λίστε με τα βρώμικα και καθαρά λαχανικά.

Οι φράουλες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πιο “βρώμικα” φρούτα και λαχανικά που δημοσιεύει κάθε χρόνο η οργάνωση Environmental Working Group (EWG).

Κι αυτό, γιατί οι φράουλες είναι πιθανότατα, περισσότερο από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο, μολυσμένες με υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα και όταν καθαρίζονται και συσκευάζονται.

Το EWG αναφέρει ότι ο μέσος αμερικανός καταναλώνει 3,5 κιλά φρέσκες φράουλες κάθε χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι τα φρούτα αυτά περιέχουν χημικές ουσίες «που συνδέονται με καρκίνους και στειρότητα ή έχουν απαγορευθεί στην Ευρώπη».

Η οργάνωση συνιστά να τρώμε φράουλες και τα υπόλοιπα φρούτα που συμπεριλαμβάνονται στα ” Βρώμικα”, όταν είναι προϊόντα οργανικής καλλιέργειας.

Δείτε τη λίστα που έχει καταρτιστεί με βάση στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης τα οποία δείχνουν ποια προϊόντα συγκεντρώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Τα “βρώμικα” φρούτα και λαχανικά:

1. Φράουλες
2. Μήλα
3. Νεκταρίνια
4. Ροδάκινα
5. Σέλερυ
6. Σταφύλια
7. Κεράσια
8. Σπανάκι
9. Ντομάτες
10. Πιπεριές
11. Ντοματίνια
12. Αγγούρια

Στον αντίποδα, η «Καθαρή Δεκαπεντάδα» περιλαμβάνει τα προϊόντα με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων.

Τα ” Καθαρά ” φρούτα και λαχανικά:

1. Αβοκάντο
2. Καλαμπόκι
3. Ανανάς
4. Λάχανο
5. Κατεψυγμένος αρακάς
6. Κρεμμύδια
7. Σπαράγγια
8. Μάνγκο
9. Παπάγια
10. Ακτινίδιο
11. Μελιτζάνα
12. Πεπόνι χάνεϊντιου
13. Γκρέηπφρουτ
14. Πεπόνι Κανταλούπε
15. Κουνουπίδι

Το EWG επισημαίνει ότι δύο ακόμα είδη προϊόντων, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το κέηλ (κάλε) και τα παραπούλια και οι καυτερές πιπεριές δεν ανήκουν ακριβώς στα ” Βρώμικα” αλλά “συχνά μολύνονται με παρασιτοκτόνα, τοξικά για το νευρικό σύστημα του ανθρώπου”.

Ωστόσο, τα ” Βρώμικα” του EWG είναι αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας κι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαμάχης με την Συμμαχία για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία η οποία υποστηρίζει ότι τα υπολείμματα που ανακαλύφθηκαν στα τρόφιμα “δεν αποτελούν κίνδυνο για τα τρόφιμα” στις ΗΠΑ.