ποια-είναι-η-καλύτερη-ώρα-της-ημέρας-γι-1172059
ΥΓΕΙΑ | 30.04.2023 | 18:16

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να μείνετε έγκυος

Εάν αυτή την περίοδο προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, πιθανότατα γνωρίζετε την παρακολούθηση της ωορρηξίας, ώρα με την ώρα, μέρα με την ημέρα.
Περίπου στα μέσα του εμμηνορροϊκού κύκλου των 28 ημερών, μία από τις δύο ωοθήκες απελευθερώνει ένα ωάριο, το οποίο στη συνέχεια ταξιδεύει μέσω της σάλπιγγας και εισέρχεται στη μήτρα, όπου είναι έτοιμη να γονιμοποιηθεί.
Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση, έχουν έναν κύκλο 28 ημερών και έχουν ωορρηξία γύρω στην 14η ημέρα, η οποία υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως.
Εάν ο κύκλος σας είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος από τον μέσο όρο,  μπορεί να έχετε ωορρηξία λίγο νωρίτερα ή αργότερα ανάλογα με τη διάρκειά του.
Η παρακολούθηση της ωορρηξίας σας είναι το κλειδί και τα κιτ πρόβλεψης ωορρηξίας είναι ο καλύτερος τρόπος για την παρακολούθηση της ωορρηξίας.
Πρόκειται για τεστ ούρων στο σπίτι που ανιχνεύουν τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH). Η LH είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σώμα σας και η οποία φυσικά αυξάνεται και μειώνεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Πριν από την ωορρηξία, το σώμα σας έχει αύξηση της LH.
Το τεστ ωορρηξίας στο σπίτι θα δείξει θετικό αποτέλεσμα μόλις φτάσετε στην απότομη αύξηση της LH. Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 36 ώρες μετά από αυτό το κύμα.
Για να παρακολουθείτε φυσικά την ωορρηξία σας, μπορείτε να αναζητήσετε φυσικές αλλαγές στο σώμα σας, όπως αύξηση της βλέννας του τραχήλου της μήτρας ή αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματός σας.
Πότε είναι το γόνιμο παράθυρο σας;
Το να παρακολουθείτε την ωορρηξία σίγουρα αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης, αλλά υπάρχει μόνο ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για το σπέρμα να γονιμοποιήσει το ωάριο.
Το παράθυρο γονιμότητάς περιλαμβάνει τις πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία, την ημέρα της ωορρηξίας και μέχρι την επόμενη ημέρα της ωορρηξίας. Επομένως, είναι περίπου ένα παράθυρο έξι ημερών. Όσο πιο κοντά στην ωορρηξία κάνετε σεξ, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να συλλάβετε.

Ποια ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για να μείνετε έγκυος

Έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης  σε άνδρες που πρόσφεραν το σπέρμα τους για εξετάσεις ή για την διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, έδειξε ότι τα δείγματα σπέρματος υψηλότερης ποιότητας συλλέχθηκαν πριν από τις 7:30 π.μ. Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες πρωινές ώρες είναι οι καλύτερες για σύλληψη;
Όχι απαραίτητα. Δεν υπάρχουν οριστικά δεδομένα που να δείχνουν ότι υπάρχει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για να κάνετε σεξ για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε», εξηγεί στο verywellfamily.com ο Δρ Άλεν Μόργκαν, ενδοκρινολόγος και ειδικός σε θέματα υπογονιμότητας.
“Αυτό που πραγματικά συνιστούμε, είναι να έχει σεξουαλική επαφή όποια ώρα της ημέρας θέλει το ζευγάρι. Ιδανικά όταν έχουν διάθεση και οι δύο και είναι ξεκούραστοι.
Το να κάνεις σεξ είναι πραγματικά το πιο σημαντικό, επομένως η πραγματική απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι όποτε είναι πιο βολικό για σένα.
Είτε κάνετε σεξ το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ, έχετε περίπου τις ίδιες πιθανότητες στη σύλληψη», λέει.