ποεδην-υγειονομικά-ανοχύρωτα-τα-νη-971835
ΥΓΕΙΑ | 02.06.2022 | 15:32

ΠΟΕΔΗΝ: Υγειονομικά «ανοχύρωτα» τα νησιά των Κυκλάδων

Σε μία καταγγελία προέβη ο πρόδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, σχετικά με την ετοιμότητα των νοσοκομείων των νησιών για τη φετινή θερινή περίοδο.

Υγειονομικά «ανοχύρωτο» χαρακτηρίζει το νοσοκομείο αναφορά της Σύρου, το οποίο λόγο μειωμένου προσωπικού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του φετινού καλοκαιριού δεδομένου ότι δέχεται περιστατικά από όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Χαρακτηριστικη είναι, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, η έλλειψη των καρδιολόγων, καθώς όπως καταγγέλλει πως μπορεί να εγκρίθηκε η μετάθεση ενός ο οποίος όμως «θα πρέπει να εφημερεύει κανονικά και να καλύπτει τη καρδιολογική κλινική, τα επείγοντα, τη μονάδα εμφραγμάτων, να κάνει προεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών και τακτικά ιατρεία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μιχάλη Γιαννακού:

«Βουλιάζει» από τα προβλήματα το νοσοκομείο της Σύρου

Απορούμε με την προχειρότητα και την έλλειψη ετοιμότητας για άλλο ένα καλοκαίρι των υγειονομικών μονάδων των νησιών. Το νοσοκομείο της Σύρου που είναι νοσοκομείο αναφοράς όλων των νησιών των Κυκλάδων που βουλιάζουν από κόσμο, είναι αδύνατον να λειτουργήσει με ασφάλεια. Στο νησί λειτουργεί πτητική βάση του ΕΚΑΒ. Άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων των νησιών. Όσα πάνε και όσα έρθουν.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εργαζόμενοι

Οι Εργαστηριακοί γιατροί μέχρι πριν δύο μήνες ήταν 4. Ο ένας μετακινήθηκε στο νοσοκομείο της ΚΩ, άλλη μια επικουρική γιατρός έφυγε και έμειναν δύο. Οι εναπομείναντες δύο γιατροί βιοπαθολόγοι κόλλησαν κορονωιό και για 4η ημέρα το νοσοκομείο είναι χωρίς εργαστηριακό γιατρό.

Γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις καθώς επίσης και διασταύρωση αίματος και δεν υπάρχει γιατρός να ελέγξει και να υπογράψει.

Μείζον το πρόβλημα με τους καρδιολόγους

Εγκρίθηκε η μετάθεση του ενός και ο μοναδικός που απομένει θα πρέπει να εφημερεύει κανονικά και να καλύπτει τη καρδιολογική κλινική, τα επείγοντα, τη μονάδα εμφραγμάτων, να κάνει προεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών και τακτικά ιατρεία. Επίσης θα πρέπει να καλύπτει την πτητική βάση του ΕΚΑΒ. Και ταχυδακτυλουργός να είναι ο ένας που απέμεινε στο νοσοκομείο δεν προλαβαίνει. Το χειρότερο. Ο ένας και μοναδικός καρδιολόγος του ήρθε στα χέρια του το χαρτί συνταξιοδότησης.

Επίσης συνταξιοδοτείται ο ένας εκ των τεσσάρων χειρουργών και οι τρεις χειρουργοί που απομένουν δεν επαρκούν.