πλεύρης-άρση-μέτρων-μέχρι-τέλη-μαρτίο-967161
ΥΓΕΙΑ | 17.02.2022 | 10:27

Πλεύρης: Άρση μέτρων μέχρι τέλη Μαρτίου – Φόβοι για νέα αναζωπύρωση

Πλεύρης: Σε αποκλιμάκωση των μέτρων οδεύει η Ευρώπη όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός τόνισε πως τα δεδομένα όλων των Επιτροπών Υγείας των κρατών αναφέρουν πως το επόμενο 6μηνο θα υπάρξει αποκλιμάκωση, ωστόσο καλούν τις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε εγρήγορση για μία νέα αναζωπύρωση το φθινόπωρο.

Επισήμανε πως η στάση της ΕΕ είναι να αρθούν όλα τα μέτρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως η αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας αρχίζει ήδη και φαίνεται.




«Έχουμε πέσει από τους 680 στους 480 διασωληνωμένους. Μόνο χτες είχαμε 150 περισσότερο εξιτήρια από εισαγωγές», ανέφερε.

Για τα υψηλά κρούσματα, τόνισε πως δεν υποτιμούμαι τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά είναι τόσο μεγάλη η μεταδοτικότητα της Όμικρον που οι ειδικοί λένε πως τα μέτρα δεν μπορούν να την περιορίσουν

Σχετικά με την κουβέντα που γίνεται για τέταρτη δόση του εμβολίου, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως γίνεται συζήτηση για εμβόλιο κάθε χρόνο, όπως της γρίπης, ωστόσο είμαστε σε πρώιμο στάδιο.




Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη:

  • Αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ευρώπη- Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο

Στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η λογική όλων των χωρών ήταν ότι μέχρι τα μέσα έως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να έχει γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων, πάντοτε σε συνάρτηση με την πίεση την οποία δέχεται το σύστημα υγείας της κάθε χώρας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εφησυχασμός, καθώς όλοι οι ειδικοί στην Ευρώπη επισημαίνουν ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι, ειδικά από το φθινόπωρο και μετά, διότι δεν ξέρουμε την πορεία της πανδημίας, δεν υπάρχει δηλαδή το τέλος της πανδημίας. Η συνολική εικόνα που έχουν οι Υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. από τις Επιστημονικές Επιτροπές τους είναι ότι δεν πρέπει να εφησυχάσει η Ευρώπη.

Ακόμα και με το υπάρχον στέλεχος, πάρα πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η Covid, ακόμα και αν δίνει χαρακτηριστικά επιδημικής νόσου, πάντοτε θα έχει μια ένταση αρκετά μεγαλύτερη από αυτή της κοινής γρίπης.

Αυτό όμως που υπάρχει σαν αίσθηση, είναι πως το επόμενο εξάμηνο δείχνει ότι θα είναι καλύτερο και για αυτό όλες οι χώρες θα πηγαίνουν σε αποκλιμάκωση των μέτρων.

  • Με εφαρμογή αυστηρών μέτρων, η εμβολιαστική κάλυψη του του ενήλικου πληθυσμού από το 67% που ήταν, τώρα ξεπερνά το 81%.

Η χώρα μας έχει φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην εμβολιαστική κάλυψη, αλλά αυτό έγινε με την εφαρμογή δύσκολων μέτρων και υποχρεωτικότητες. Βάζουμε διοικητικά πρόστιμα, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη έξω από το Υπουργείο Υγείας διαμαρτυρία υγειονομικών που είναι σε αναστολή εργασίας. Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά κριθήκαμε ότι αυτά τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά.

Όμως, από το 67% εμβολιαστική κάλυψη που είχαμε στον ενήλικο πληθυσμό, τώρα έχουμε ξεπεράσει το 81% και στο γενικό πληθυσμό είμαστε στο 71%-72%. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε την πορεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

  • Σταδιακή αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ 

Από τους 680 διασωληνωμένους που είμασταν, μέσα σε περίπου 25 ημέρες πέσαμε στους 460-480. Αντίστοιχα, φθίνουσα πορεία καταγράφεται και στα εξιτήρια-εισιτήρια. Χθες, είχαμε 150 παραπάνω εξιτήρια από ό,τι εισαγωγές.

Αυτό μας δείχνει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μεν ακόμα πιεσμένο, αλλά υπάρχει μία αποκλιμάκωση.

Τα  κρούσματα είχαν πολύ μεγάλη αξία, ως αριθμός, όταν είχαμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας με την παραλλαγή «Δέλτα», η οποία δίνει μεγάλους αριθμούς σε διασωληνωμένους και θανάτους.

Δεν υποτιμούμε τον αριθμό των κρουσμάτων τώρα με τη νέα παραλλαγή, όμως η  «Όμικρον» είναι σε τέτοιο βαθμό μεταδοτική, που οι ίδιοι οι ειδικοί πολλές φορές λένε ότι υπάρχουν μέτρα που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να περιορίσουν την μεταδοτικότητα.

Άρα, βλέπουμε τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση που προκαλούν στο Εθνικό μας Σύστημα  Υγείας.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα 20.000 κρούσματα της «Όμικρον» προκαλούν πολύ λιγότερη πίεση στο ΕΣΥ από ό,τι προκαλούσαν τα 5.000 και τα 6.000 κρούσματα της «Δέλτα».