Πιο κοντά στην Ευρώπη το ρωσικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Δημοσκόπηση: Το 62% των Ρώσων αρνείται το εμβόλιο Sputnik-V

Στο «μικροσκόπιο» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) βρίσκεται εδώ και περίπου έναν μήνα το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο προγραμματισμός των εμβολιασμών έχει πάει πίσω.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες ο ΕΜΑ θα στείλει ανθρώπους του στη Ρωσία, προκειμένου να δουν από κοντά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αλλά και τις μονάδες παραγωγής. Πάντως, η απόφαση για την έγκρισή του ή μη για την ΕΕ αναμένεται να ληφθεί μετά από μήνες.

Και για το Sputnik V, ωστόσο, η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων αναφέρει πως πάνω από 50 κράτη, με τον συνολικό πληθυσμό τους να υπερβαίνει τους 1,5 δισεκατομμύρια κατοίκους, περιμένουν να παραλάβουν το Sputnik V.

Εάν λοιπόν ο ΕΜΑ εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο, τότε θα προστεθούν άλλα 450 εκατομμύρια άνθρωποι. Η Ρωσία όμως δεν διαθέτει επαρκείς μονάδες παραγωγής για να παρασκευάσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό εμβολίων και δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει μες στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το Κρεμλίνο σκέφτεται να δημιουργήσει μονάδες παραγωγής του εμβολίου στο εξωτερικό. Διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για μονάδες σε Καζακστάν, Λευκορωσία, Ινδία, Νότια Κορέα και Βραζιλία.

Επιπλέον, το Ρωσικό Ταμείο Επενδύσεων έχει υπογράψει συμφωνία με την ελβετική εταιρία Adienne Pharma & Biotech. Ως τα τέλη του 2021, υπολογίζεται πως θα έχουν παρασκευαστεί 10 εκατομμύρια δόσεις.

Αν εγκριθεί, θα αλλάξει τα δεδομένα στην ΕΕ;

Ο ρωσικός φαρμακευτικός όμιλος R-Pharm σχεδιάζει τη παραγωγή του Sputnik V στη μονάδα που διαθέτει στο Ιλερτίσεν της Βαυαρίας, όπου είναι εφικτή η παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων από τον Ιούνιο. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ο οργανισμός EMA θα εγκρίνει τη κυκλοφορία του Sputnik V.

Θα μπορούσε το Sputnik V να επιταχύνει τη διαδικασία εμβολιασμού στην ΕΕ; Όχι, σε καμία περίπτωση. Διότι μέσα στους επόμενους μήνες θα αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή εμβολίων. Ειδικότερα, ως το καλοκαίρι θα είναι διαθέσιμες πολύ μεγαλύτερες ποσότητες του εμβολίου BioNTech/Pfizer.

Η νέα μονάδα παραγωγής στο Μάρμπουργκ της Γερμανία σχεδιάζει μέχρι τέλη Ιουνίου τη παρασκευή 250 εκατ. δόσεων και η γαλλική εταιρία Sanofi τη παραγωγή 125 εκ δόσεων.

Συνεπώς, το Sputnik V θα είναι διαθέσιμο σε συγκριτικά μικρές ποσότητες όταν θα ολοκληρώνεται ο μαζικός εμβολιασμός του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Προφανώς γι’ αυτό τον λόγο, το εμβόλιο δεν θα έχει σημαντική επίδραση στη διαδικασία εμβολιασμού στην ΕΕ.

Η παραγωγή του εμβολίου επί ευρωπαϊκού εδάφους θα δώσει όμως τη δυνατότητα στη Ρωσία να συμβάλει στον ταχύτερο εμβολιασμό σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Πηγή: Deutsche Welle

ΥΓΕΙΑ, ΕΥΡΩΠΗ, ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!