πέτσας-ποια-νέα-μέτρα-έρχονται-για-του-906693
ΥΓΕΙΑ | 08.01.2022 | 10:50

Πέτσας: Ποια νέα μέτρα έρχονται για τους ανεμβολίαστους

Πέτσας: Ποια νέα μέτρα έρχονται για τους ανεμβολίαστους

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες αφορά πως θα ανακοπεί το πολύ μεγάλο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζεται η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα χωρίς μεγάλες διαταραχές. Εξήγησε πως εκτός από το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, στο τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα της πρόσβασης των ανεμβολίαστων ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ωστόσο οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν ως σώμα την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θα χρειαστεί. Εύχομαι να μην χρειαστεί να πάρουμε κανένα άλλο μέτρο αν κάνουμε το απλό μέτρο: να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο», τόνισε χαρακτηριστικά. Για την επιβολή προστίμων στους πολίτες άνω των 60 που δεν θα έχουν εμβολιαστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, ο κ. Πέτσας άφησε ένα παράθυρο παράτασης, λέγοντας ότι έως τότε «έχουμε μέρες» και «όταν φτάσουμε στην ημέρα εκείνη θα δούμε τι πρέπει να γίνει».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, εξήγησε ότι η αύξηση του εμβολιασμού στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα είναι πολύ μεγάλη και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Για το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός από την ηλικία των 50, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι κάποια από τις επιλογές που συζητούνται στην επιτροπή, θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες και η κυβέρνηση θα αποφασίσει όταν φτάσει σχετική εισήγηση στα χέρια της.

Αναλυτικά σημεία συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣKΑΪ” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.

«Η Κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών

– Το πιο απλό μέτρο είναι το εμβόλιο»

Υπάρχει μία συζήτηση, τις τελευταίες ημέρες, για να δούμε πώς μπορούμε να ανακόψουμε –όσο μπορούμε– αυτό το πολύ μεγάλο κύμα της έξαρσης που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον και, ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα χωρίς μεγάλες διαταραχές. Οι όποιοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους έρχονται προκειμένου να προστατεύσουν, πρωτίστως, τη δική τους υγεία. Και αυτό γιατί, αυτή η κατηγορία των συμπολιτών μας είναι η πιο ευάλωτη, κάτι που επισημαίνουν οι ειδικοί όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Τέτοιου είδους μέτρα, λοιπόν, πράγματι συζητούνται. Είναι –για παράδειγμα– το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ή κάποιες μεμονωμένες –για την ώρα– εισηγήσεις που βλέπω ότι εκφράζονται και αφορούν στο ζήτημα του περιορισμού της πρόσβασης, ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, για τους ανεμβολίαστους. Οι ειδικοί, όμως, είναι αυτοί που συνεδριάζουν και που αποφασίζουν, ως σώμα, τις εισηγήσεις τους προς την Κυβέρνηση. Η επιτροπή δεν είναι κάτι το «μονολιθικό». Βλέπει την εξέλιξη της πανδημίας και εισηγείται στην Κυβέρνηση. Θα δούμε, λοιπόν, πώς θα προχωρήσουμε. Η Κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θα χρειαστεί. Και, προσωπικά, εύχομαι να μην χρειαστεί να πάρουμε κανένα άλλο μέτρο. Αυτό, όμως, προϋποθέτει να κάνουμε όλοι μας το απλό: να πάμε να εμβολιαστούμε.

«Η πορεία του εμβολιασμού θα κρίνει τις επόμενες αποφάσεις μας

– Πολύ σημαντικό να προσαρμοζόμαστε απέναντι στις εξελίξεις»

Όσον αφορά στο πρόστιμο για τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουμε ημέρες μπροστά μας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε μία πολύ μεγάλη αύξηση του εμβολιασμού για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Μακάρι, η αύξηση αυτή να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και να μην φρενάρει. Και, όταν θα φτάσουμε στις 15 Ιανουαρίου, θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι το μέτρο αυτό δεν ήταν τιμωρητικό. Ήταν ένα κίνητρο για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, να εμβολιαστούν, προκειμένου να θωρακίσουν πρωτίστως τον εαυτό τους. Από εκεί και πέρα, αυτό που έχει σημασία είναι να προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις. Και η προσαρμογή ήταν εκείνη που μας έδινε πάντα, μέχρι τώρα, το «παράθυρο» για να πάμε καλύτερα. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, για όλα αυτά που συζητάμε είναι ο κόσμος να κάνει το σωστό. Και το σωστό είναι να κάνουμε όλοι το εμβόλιο.

Όσον αφορά στο ερώτημά σας για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στους συμπολίτες μας άνω των 50 ετών, αυτό είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Είναι μία από τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων των ειδικών. Όταν θα φτάσει η εισήγησή τους στην Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.

«Το σύστημα υγείας θα μείνει όρθιο και η κοινωνία πρέπει να ανοικτή

– Έχουμε διαμορφώσει πλάνο έκτακτης ανάγκης για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών αιχμής του Δημοσίου»

Είναι αυτονόητο ότι σύστημα υγείας πρέπει να μείνει όρθιο. Όπως, όμως, πρέπει να μείνει όρθια τόσο η οικονομία, όσο και η κοινωνία και ο πυρήνας της Ελληνικής οικογένειας. Επομένως, η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη όλες αυτές τις διαστάσεις και επειδή, πράγματι, πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση λαμβάνουμε υπόψη –πρώτα και κύρια– τη γνώμη των ειδικών, η οποία διαμορφώνεται κάθε φορά με βάση τα δεδομένα και την εξέλιξη της πανδημίας. Όταν οι ειδικοί, αυτή τη στιγμή, επισημαίνουν ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση αυτού του πολύ μεγάλου κύματος που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, αυτό είναι αρκετά ελπιδοφόρο. Πρέπει, λοιπόν, να παίξουμε άμυνα μέχρι να γίνει η κορύφωση. Και πώς παίζουμε άμυνα; Με όλα αυτά τα έκτακτα σχέδια –στα οποία αναφερθήκαμε– είτε πρόκειται για μέτρα περιοριστικά, προκειμένου να ανακόψουμε όσο μπορούμε την εξέλιξη της πανδημίας, είτε πρόκειται –για παράδειγμα– για εναλλακτικά σχέδια στο Δημόσιο, προκειμένου να είμαστε σε θέση να παρέχουμε στους πολίτες όλες τις υπηρεσίες που περιμένουν από εμάς. Ως προς τη λειτουργία των υπηρεσιών αιχμής του Δημοσίου, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή. Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, η νόσηση φαίνεται να είναι πολύ πιο ήπια και, ως εκ τούτου, η καραντίνα –για παράδειγμα– έχει περιοριστεί αρκετά εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει συμπτώματα. Περιμένουμε, ωστόσο, κάποιες διαταραχές στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως σε γραμμές παραγωγής όπως είναι οι εργοστασιακές. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα και αναλόγως θα αντιμετωπιστεί. Εάν, όμως, αρχίσουμε να βλέπουμε μία πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων σε διάστημα δύο με τριών εβδομάδων από σήμερα –όπως λένε οι ειδικοί– τότε εκτιμούμε ότι, από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά, η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί αισθητά. Φυσικά και καταλαβαίνουμε την αγωνία των εντατικολόγων μας και την μάχη που δίνουν, καθημερινά, μέσα στα νοσοκομεία. Και ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει, επανειλημμένως, για όλους αυτούς τους ήρωες που έχουν κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας και, κατ’ επέκταση, την Ελληνική κοινωνία. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η κοινωνία έχει απαιτήσεις να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Και όλοι, από την πλευρά μας, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να παρακινήσουμε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν και, ταυτόχρονα, να δώσουμε ένα περιθώριο ευελιξίας στους πλήρως εμβολιασμένους συμπολίτες μας να μπορούν να συνεχίσουν, με ασφάλεια, τις δραστηριότητές τους. Όταν είναι τόσο βαθύ το σκοτάδι, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, αλλά να είμαστε έτοιμοι να βγούμε στο φως.

«Έχουμε ανακτήσει την εμπιστοσύνη

– Θα στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί»

1,7 δισ. ευρώ δόθηκαν, τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις εισαγόμενες ανατιμήσεις του ρεύματος. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ. Ρωτήσατε για πόσο καιρό θα μπορούμε να στηρίζουμε την οικονομία και τα νοικοκυριά. Είμαστε ξεκάθαροι: για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, εφόσον υπάρχει εμπιστοσύνη. Και την εμπιστοσύνη την εμπεδώνει η σύνεση. Όταν έχεις μία Κυβέρνηση που προχωρά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει και κρίσεις, τότε η εμπιστοσύνη είναι εκεί. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που το βλέπουν τόσο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, όσο και οι επενδυτές και οι αγορές. Από την πλευρά μας, λοιπόν, αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε.