περπάτημα-ποιος-ρυθμός-βάδισης-εξασφ-464135
ΥΓΕΙΑ | 24.02.2019 | 12:30

Περπάτημα: Ποιος ρυθμός βάδισης εξασφαλίζει τα μέγιστα οφέλη για την υγεία

Ακόμα και μία απλή βόλτα μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την υγεία.

Σήμερα υπάρχουν,πάρα πολλές εφαρμογές και gadgets για να παραμείνουμε σε φόρμα και να καταγράφουμε τις αλλαγές στη φυσική μας κατάσταση. Παράλληλα, νέοι τύποι γυμναστικής μας προσφέρουν απεριόριστες επιλογές για να ασκηθούμε και να να διατηρήσουμε τη φόρμα μας. Παρ’ όλα αυτά, το περπάτημα, παραμένει πάντα μία αγαπημένη δραστηριότητα αρκετών, η οποία μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Όμως, πόσο και με ποιο ρυθμό πρέπει να περπατάμε τελικά;

Μία νέα έρευνα έρχεται λίγο πιο κοντά στον ακριβή αριθμό των βημάτων που πρέπει να κάνουμε, για να συμπληρώσουμε τα συνιστώμενα 150 έως 300 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Amherst, διαπίστωσαν ότι τα 100 βήματα ανά λεπτό θεωρούνται ένας μέτριος ρυθμός βάδισης, ενώ τα 130 βήματα ανά λεπτό θεωρούνται έντονη δραστηριότητα.

Η μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε σε ενήλικες, ηλικίας από 21 έως 40 ετών, έβαλε κάθε συμμετέχοντα να περάσει από μία σειρά δοκιμασιών σε έναν διάδρομο. Μετρώντας τους καρδιακούς ρυθμούς, τις θερμίδες που έκαιγαν και την ταχύτητα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να βρουν αυτούς τους μοναδικούς αριθμούς.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι αν λέγαμε σε οποιονδήποτε να ξεκινήσει το περπάτημα, οι πιθανότητες είναι ότι θα ξεπερνούσε τα 100 βήματα ανά λεπτό ούτως ή άλλως. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μια απλή βόλτα μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την υγεία.

Οι συχνοί περίπατοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν θα βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά θεωρείται ότι έχουν ευεργετική επίδραση και στην ψυχική υγεία. Μάλιστα, το περπάτημα έχει συνδεθεί με την ανακούφιση από το άγχος και την ενίσχυση της διάθεσης, αποτελώντας την καλύτερη δραστηριότητα για όσους θέλουν να «καθαρίσουν» το κεφάλι τους.

Αυτά, φυσικά ,δεν σημαίνούν ότι πρέπει να μετράτε κάθε βήμα που κάνετε – παρ’ όλο που το «έξυπνο» τηλέφωνό σας το κάνει ούτως ή άλλως για εσάς. Όμως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να αυξήσετε το περπάτημα Ανεβείτε με τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, παρκάρετε μακριά ή κατεβείτε μια στάση νωρίτερα για να περπατήσετε την υπόλοιπη απόσταση μέχρι το γραφείο και ξεκλέψετε έστω πέντε λεπτά για μία βόλτα στο πάρκο.

Πηγή: mindandbodygreen.gr