Περιφερική αρτηριοπάθεια: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Περιφερική αρτηριοπάθεια ή περιφερική αρτηριακή νόσος ονομάζεται η στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα κυρίως τα πόδια, αλλά και τα χέρια, το στομάχι και το κεφάλι.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, η περιφερική αρτηριοπάθεια, όπως και η στεφανιαία αρτηριοπάθεια, προκαλείται από την αθηροσκλήρωση, δηλαδή τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών.

Τα κυριότερα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριοπάθειας στα άνω και κάτω άκρα είναι οι κράμπες, ο πόνος και η μυϊκή κόπωση –κυρίως στους μυς των ποδιών ή των ισχίων– κατά το περπάτημα ή τη χρήση σκάλας. Οι ενοχλήσεις συνήθως υποχωρούν τις ώρες ανάπαυσης και εμφανίζονται με την επιστροφή στη σωματική δραστηριότητα.

Άλλα συνήθη συμπτώματα της περιφερικής αρτηριοπάθειας είναι ο πόνος στο πόδι που δεν υποχωρεί με τη διακοπή της σωματικής δραστηριότητας, τα έλκη στο πέλμα ή στα δάχτυλα των ποδιών που δεν επουλώνονται ή επουλώνονται με πολύ αργό ρυθμό, η νέκρωση του ιστού των άκρων (γάγγραινα), η μείωση της θερμοκρασίας στο κατώτερο τμήμα του ενός ποδιού, συγκριτικά με το άλλο πόδι ή με το υπόλοιπο σώμα, ο μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης των νυχιών του ποδιού ή απώλεια τριχών στο κατώτερο τμήμα του ποδιού, η στυτική δυσλειτουργία, κυρίως στους άντρες με διαβήτη.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη περιφερικής αρτηριοπάθειας είναι οι εξής:

Διαβήτης

Κάπνισμα

Υπέρταση: Αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή εξασφαλίζουν αποτελεσματική διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Αυξημένη χοληστερόλη: Ο έλεγχος της χοληστερόλης, κατ’ εξοχήν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης ή και αντιμετώπισης της περιφερικής αρτηριοπάθειας.

Παχυσαρκία: Η μείωση του σωματικού βάρους για τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25 κρίνεται απαραίτητη για τη μείωση κάθε καρδιαγγειακού κινδύνου.

Καθιστική ζωή: Η σωματική δραστηριότητα εξασφαλίζει καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία και μικρότερο κίνδυνο περιφερικής αρτηριοπάθειας, εμφράγματος και εγκεφαλικού.

ΥΓΕΙΑ, ΝΟΣΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!