Πάτρα: Κλείνει το μέγα εμβολιαστικό κέντρο -Σφοδρή αντίδραση Αντιπεριφερειάρχη - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
21
Οκτώβριος
Back

Πάτρα: Κλείνει το μέγα εμβολιαστικό κέντρο -Σφοδρή αντίδραση Αντιπεριφερειάρχη

Κλείνει το μέγα εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα στις 30 Σεπτεμβρίου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση με την εταιρεία λήγει και δεν πρόκειται να ανανεωθεί και το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν πέσει αισθητά.

Ήδη αρκετοί στρατιωτικοί γιατροί που υπηρετούν στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, έχουν ενημερωθεί ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στις μονάδες τους. Η σύμβαση με την εταιρεία δεν αναμένεται να ανανεωθεί καθώς στην Αχαΐα οι ρυθμοί των εμβολιασμών συνεχίζουν να παρουσιάζουν πτωτική τάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στις αρχές Αυγούστου σημειώνονταν καθημερινά περίπου 1.400 εμβολιασμοί κατά του κορονοϊό στην Αχαΐα, το νούμερο έχει πέσει κατά 50%, περίπου στις 750 ανά μέρα.

Σύμφωνα με το OPEN, αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν οι εμβολιασμοί και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει των εμβολιασμό τους είναι κατά 11% λιγότερα από τον μέσο όρο που καταγράφεται στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Σφοδρή αντίδραση αντιπεριφερειάρχη

Για το κλείσιμο του κέντρου υπήρξε σφοδρή αντίδραση του «γαλάζιου» Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου ο οποίος μιλώντας στο thebest.gr σημείωσε:

Χθες, Δευτέρα, από τους 900 εμβολιασμούς που είχαμε συνολικά στην περιφερειακή ενότητα, οι 230 έγιναν στο mega εμβολιαστικό. Είναι το ¼ των εμβολιασμών

Θεωρώ ότι είναι άτοπο και πέρα από τη λογική να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις, τη στιγμή που το mega εμβολιαστικό κέντρο εγκαινιάστηκε τον Μάιο, κι ενώ υπάρχει ακόμα η πανδημία σε εξέλιξη και γίνεται μία αγωνιώδης προσπάθεια για την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Δίνονται λάθος μηνύματα.

Ας το δούμε όμως και αριθμητικά και να δούμε και τα νούμερα στα οποία βασίζονται για να πάρουν τέτοια απόφαση. Το εμβολιαστικό κέντρο είχε περίπου 900 εμβολιασμούς, μπορεί να έφτανε και του 1.000, όταν οι συνολικοί εμβολιασμοί στην Αχαΐα, ήταν 3.500.

Όταν έπεσαν οι εμβολιασμοί και έφτασαν στους 760, υπήρξαν μέρες που έκανε 450 εμβολιασμούς. Χθες, Δευτέρα, από τους 900 εμβολιασμούς που είχαμε συνολικά στην περιφερειακή ενότητα, οι 230 έγιναν στο mega εμβολιαστικό. Είναι το ¼ των εμβολιασμών. Ο αριθμός είναι αυτός και όχι μεγαλύτερος γιατί ξαφνικά πήραν την απόφαση και έκλεισαν την στρόφιγγα. Έκλεισαν από την πλατφόρμα τα ραντεβού. Και είναι λογικό αφού ο κόσμος δεν έβρισκε να κλείσει να ραντεβού, να κατευθυνθεί προς άλλα κέντρα:».

Είναι δυνατόν να κλείνεις το mega εμβολιαστικό τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε για την τρίτη δόση;

Όπως τονίζει, «θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, ειδικά εδώ στην Αχαΐα, ότι υπάρχει η οδηγία του ΠΟΥ σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός είναι μία πρωτοβάθμια περίθαλψη- πρόληψη και δεν έχει θέση στα νοσοκομεία. Ποιοι απαρτίζουν το εμβολιαστικό κέντρο; Στρατεύσιμοι και το υγειονομικό προσωπικό τον ενόπλων δυνάμεων. Αυτό σημαίνει ότι δεν απασχολείται προσωπικό από τα νοσοκομεία μας Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ασχολούνται με πιο σοβαρά ζητήματα, στα νοσοκομεία. Είναι προτιμότερο να πάνε οι περισσότεροι εμβολιασμοί στον ΟΛΠΑ.

Είναι δυνατόν να κλείνεις το mega εμβολιαστικό τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε για την τρίτη δόση; Και ένα επιπλέον ερώτημα… Ποιος έχει όφελος από το κλείσιμο του εμβολιαστικού κέντρου; Με το κλείσιμο του, δίνουμε ένα αμφίσημο μήνυμα τη στιγμή που πρέπει να κρατάμε ανοιχτά τα εμβολιαστικά κέντρα, ακόμα κι αν υπάρχει μία κάμψη. Διατηρούμε τα κέντρα που βρίσκονται έξω από νοσηλευτικές μονάδες. Όσοι πολίτες πήγαν στο mega εμβολιαστικό κέντρο έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις».

Δε διστάζει μάλιστα μάλιστα να αναφέρει και ότι: «Η Περιφερειακή διακυβέρνηση που είναι το ζητούμενο μας από πλευράς αυτοδιοίκησης, αργεί ακόμα απ’ ότι φαίνεται. Τουλάχιστον όμως όταν παίρνονται αποφάσεις στο κράτος των Αθηνών, θα πρέπει να εξηγούνται κι εδώ, στο πλαίσιο της ορθής λογικής».

Τη στιγμή που πάλι τα νοσοκομεία μας γίνονται μονοθεματικά λόγω κορωνοϊού, θα υπάρχει πρόβλημα και στα κέντρα υγείας

Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε και στα ραντεβού που είναι κλεισμένα στο mega εμβολιαστικό για μετά τις 28 Σεπτεμβρίου.

«Κλεισμένα ραντεβού υπάρχουν μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, και αυτό που λέγεται είναι ότι θα μεταφερθούν σε κέντρα υγείας. Και αναρωτιέμαι, οι γιατροί σε αυτά τα κέντρα υγείας, δεν έχουν κλεισμένα ραντεβού; Προφανώς έχουν. Και θα πάνε πιο πίσω με αποτέλεσμα να μην μπορούν πολίτες να δουν τον γιατρό τους για να τους εξετάσει, να τους συνταγογραφήσει φάρμακα κ,α, Τη στιγμή που πάλι τα νοσοκομεία μας γίνονται μονοθεματικά λόγω κορωνοϊού, θα υπάρχει πρόβλημα και στα κέντρα υγείας.

Έχουμε πολλαπλά οφέλη από τη λειτουργία του ΟΛΠΑ. Αυτό λέει η κοινή λογική. Ας εξηγηθεί με επιχειρήματα η αντίθετη άποψη. Βλέπω ένα περίεργο παιχνίδι» ανέφερε.

Να σημειώσουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Iατρικού Συλλόγου Πατρών είναι επίσης αρνητικό στο κλείσιμο του mega εμβολιαστικού κέντρου.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!