η-παρατεταμένη-έκθεση-σε-οθόνες-κινητ-398291
ΥΓΕΙΑ | 04.05.2018 | 15:38

Η παρατεταμένη έκθεση σε οθόνες κινητών – υπολογιστών μπορεί να προκαλέσει τύφλωση

Φανταστείτε ότι κοιτάζετε τον ήλιο επί ώρες. Τα μάτια σας μετά δεν θα τα αισθάνεστε κουρασμένα; Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με το μπλε φως που εκπέμπουν οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα με τους ειδικούς να προειδοποιούν για σοβαρούς κινδύνους στην όραση.

«Η πολύωρη έκθεση σε τεχνολογικές συσκευές μπορεί να βλάψει σοβαρά τα μάτια μας, ακόμη και να οδηγήσει σε τύφλωση», επισημαίνει ο καθηγητής Μάικλ Κρος, ιδρυτής της εταιρείας οπτικών «OneVision Health and Wellness» στο McMurray των ΗΠΑ.

«Με βάση τα πορίσματα της κλινικής έρευνας που κάναμε, το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές όπως το tablet, το smartphone, αλλά και η τηλεόραση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια γεγονός που θα πρέπει να σας προβληματίσει δύο φορές για το χρόνο που αφιερώνετε εσείς και τα παιδιά σας στην οθόνη», προσθέτει.

«Αναπτύσσουμε μία γενιά παιδιών, ενηλίκων, ακόμη και ηλικιωμένων που περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά σε αυτές τις συσκευές», υπογραμμίζει ο Αμερικανός καθηγητής και εξηγεί:

«Το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές βλάπτει τα μάτια καθώς διεισδύει στον φακό, επηρεάζει τον κερατοειδή χιτώνα και στη συνέχεια φθάνει στο πίσω μέρος του ματιού, τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να προκαλέσει τύφλωση».

Λόγω της υπερβολικής έκθεσης στο μπλε φως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, μία πάθηση των ματιών η οποία αν και μέχρι τώρα εκδηλωνόταν με το γήρας,τώρα πλέον μπορεί να πλήξει και μικρότερα σε ηλικία άτομα.

Ο Αμερικανός ειδικός συμβουλεύει επίσης όλους όσοι βρίσκονται μπροστά από έναν υπολογιστή ή χρησιμοποιούν tablet και κινητό ότι, η καλύτερη επιλογή για να προφυλάξει κανείς την όρασή του είναι οι ειδικοί φακοί που μπλοκάρουν το μπλε φως.

«Ο γιος μου, για παράδειγμα, δεν έχει συνταγή γιατρού για να φορέσει γυαλιά. Φοράει όμως τα ειδικά γυαλιά που φιλτράρουν το μπλε φως», όπως υποστηρίζει.