ΠΑΚΟΕ: Διαμαρτυρία για πώληση υδραργυρικών θερμομέτρων σε φαρμακεία

Ερευνητική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, στην προσπάθεια να διαλευκάνει την πώληση υδραργυρικών θερμομέτρων σε φαρμακεία διαπίστωσε ότι σε αρκετά απ’ αυτά στην Αθήνα πωλούνται υδραργυρικά θερμόμετρα στους καταναλωτές.

Διευκρινίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2007 έχει εκδοθεί ότι υπ’ αρ ΟΔ ΕΟΚ 0051/2007 και 76/769/ΕΟΚ με τίτλο «περιορισμός διάθεσης στην αγορά ορισμένων οργάνων μέτρησης που περιέχουν υδράργυρο. Συγκεκριμένα αναφέρονται:

Στο παράρτημα Ι της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ προστίθεται το ακόλουθο σημείο: «19a,υδράργυρος CΑS αριθ.7439-97-6.

1.Δεν επιτρέπεται να διατίθεται στην αγορά:

α) σε θερμόμετρα πυρετού

β)σε άλλα όργανα μέτρησης που προορίζονται για πώληση στο ευρύ κοινό (π .χ. μανόμετρα, βαρόμετρα, σφυγμομανόμετρα, θερμόμετρα άλλα από τα θερμόμετρο πυρετού).

2. Ο περιορισμός της παραγράφου 1 στοιχείο β) δεν ισχύει για: α)όργανα μέτρησης παλαιότερα των 50 ετών κατά τις 3 Οκτωβρίου 2007, ή β)βαρόμετρα [εκτός των βαρομέτρων που εμπίπτουν στο στοιχείο α)] έως τις 3 Οκτωβρίου 2009.

3.Μετά τις 3 Οκτωβρίου 2009 η Επιτροπή διερευνά τη διαθεσιμότητα αξιόπιστων ασφαλέστερων εναλλακτικών επιλογών που να είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτές για τα σφυγμομανόμετρα που περιέχουν υδράργυρο καθώς και τα λοιπά όργανα μέτρησης που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και για άλλες επαγγελματικές και βιομηχανικές χρήσεις.Βάσει της εξέτασης αυτής ή μόλις καταστούν διαθέσιμες νέες πληροφορίες σχετικά με αξιόπιστες ασφαλέστερες εναλλακτικές επιλογές για τα σφυγμομανόμετρα και τα λοιπά όργανα μέτρησης που περιέχουν υδράργυρο, η Επιτροπή υποβάλλει, εφόσον είναι σκόπιμο, νομοθετική πρόταση για επέκταση των περιορισμών της παραγράφου 1 στα σφυγμομανόμετρα και τα λοιπά όργανα μέτρησης που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και για άλλες επαγγελματικές και βιομηχανικές χρήσεις, ούτως ώστε ο υδράργυρος να καταργηθεί σταδιακά από τα όργανα μέτρησης οποτεδήποτε είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό.»

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, το ΠΑΚΟΕ θα στείλει άμεσα καταγγελία-διαμαρτυρία στον Υπουργό Υγείας, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακοποιών ώστε να επιστήσει την προσοχή και στην συνέχεια εάν άμεσα δεν συμμορφωθούν οι φαρμακοποιοί θα υποβάλλει μηνύσεις και αγωγές.

Καταγραφή

ΥΓΕΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΠΑΚΟΕ, ΥΔΡΑΡΓΥΡΙΚΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!