παγώνη-τι-είπε-για-4η-δόση-κατάργηση-πι-913663
ΥΓΕΙΑ | 07.04.2022 | 09:42

Παγώνη: Τι είπε για 4η δόση, κατάργηση πιστοποιητικών & Πάσχα

Αισιοδοξία για το Πάσχα εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στο CNN Greece η κυρία Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρχει περεταίρω μείωση των κρουσμάτων και των δεικτών, παρότι αυτή θα είναι με αργούς ρυθμούς. Σε σχέση με τα πιστοποιητικά, ωστόσο, επισήμανε ότι είναι νωρίς για να καταργηθούν, κάτι το οποίο μπορεί να συζητηθεί μετά το Πάσχα. «Το Πάσχα μια χαρά θα είναι. Θα υπάρχει ακόμα μείωση των κρουσμάτων και των δεικτών με αργούς ρυθμούς βέβαια. Θα μπορεί να πάει στα χωριά του ο κόσμος, να περάσει ωραία, πάντα με μέτρα ατομικής προστασίας και με μάσκα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα, δε, για κατάργηση των πιστοποιητικών απάντησε: «Είναι νωρίς για να μην υπάρχουν πιστοποιητικά και να καταργηθούν. Τα πιστοποιητικά πρέπει να παραμείνουν. Μετά το Πάσχα θα δούμε τους δείκτες και θα δούμε πώς θα είναι τα πράγματα».

ε ό,τι αφορά στην υποπαραλλαγή Όμικρον 2, η κυρία Παγώνη σημείωσε τα εξής: «Η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 είναι πολύ μεταδοτική. Το έχουμε πει, γι’ αυτό και είναι αρκετά τα κρούσματα. Υπάρχει όμως κάτι καλό στην ιστορία αυτή. Ότι η Όμικρον 2 αφορά το ανώτερο αναπνευστικό και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, οι περισσότεροι είναι στο σπίτι τους. Παίρνουν οδηγίες και είναι στο σπίτι τους. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι, η πλειοψηφία, νοσηλεύεται, γιατί αν είναι μεγάλοι άνθρωποι σε ηλικία και έχουν και υποκείμενα νοσήματα, κάνουν επιπλοκές».

Τέλος, αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου, η κυρία Παγώνη είπε πως προς το παρόν, «όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή, θα είναι για αυτούς που είναι με υποκείμενα νοσήματα άνω των 70 ετών και όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα». «Αργότερα για τις υπόλοιπες ομάδες, θα εισηγηθεί η επιτροπή», όπως είπε.

Στο ερώτημα για το ότι ο κόσμος είναι επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο μιας τέταρτης δόσης, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε: «Πάντα είμαστε επιφυλακτικοί, όταν ακούμε κάτι για εμβολιασμούς και λοιπά. Και ιδιαίτερα για τη νόσο Covid όπως ξέρετε για το θέμα του εμβολιασμού όλος ο κόσμος στην αρχή επιφυλακτικός ήταν».