Παγώνη: Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
4
Δεκέμβριος
Back

Παγώνη: Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια  κατά του κορονοϊού που αναμένεται να προμηθευτεί η χώρα μας το επόμενο διάστημα, αλλά και για το ποιοι είναι οι δικαιούχοι  μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε για την Όμικρον, το εμβόλιο θα το έχουμε τέλος Οκτωβρίου, αλλά για τις υποπαραλλαγές 4 και 5 θα τα έχουμε τον Δεκέμβριο. Όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer αφορά ηλικίες από 12 ετών και άνω, ενώ της Moderna από 18 και άνω, διευκρίνισε η γιατρός.

Εξήγησε πως πρόκειται για εμβόλια στα οποία έχουν γίνει γρήγορες μελέτες και θα βοηθήσουν πολύ στη σοβαρή νόσηση και στη μείωση των θανάτων. Ανέφερε ότι εστιάζουν στα στελέχη Ο4 και Ο5 και θα περιορίσουν, από τα στοιχεία, που έχουμε τη διασπορά.

Ποιοι πρέπει να κάνουν τα εμβόλια

Από τις οδηγίες που θα δοθούν τη Δευτέρα από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αυτοί που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο είναι οι άνω των 60, αυτοί που έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες, οι ευαίσθητες ομάδες,  σημείωσε η κ. Παγώνη, ενώ διευκρίνισε πως οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την 4η δόση του εμβολίου, δεν θα χρειαστεί για την ώρα να κάνουν και το καινούργιο.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι όσοι έχουν λάβει τις τρεις δόσεις, πρέπει να κάνουν και την 4η, δίχως να περιμένουν το νέο εμβόλιο που θα έρθει τον Δεκέμβρη.

Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο

“Όποιος δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλια, δεν μπορεί να κάνει απευθείας το επικαιροποιημένο γιατί αυτό είναι αναμνηστική δόση στην ουσία. Ξεκινάνε να εμβολιάζονται κανονικά από την αρχή” είπε η γιατρός, σημειώνοντας πως είτε θα λάβουν τις δύο αρχικές δόσεις, είτε το μονοδοσικό της Johnson&Johnson.

Αναφορικά με όσους νόσησαν ενώ είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, η κ. Παγώνη επισήμανε πως δεν θα προχωρήσουν στην 4η δόση, αλλά θα κάνουν απευθείας το επικαιροποιημένο ύστερα από 4 μήνες, από την ανάρρωσή τους.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!