παγκόσμια-ημέρας-υγείας-καμπανάκι-κι-759091
ΥΓΕΙΑ | 07.04.2021 | 12:40

Παγκόσμια Ημέρας Υγείας: Καμπανάκι κινδύνου για τις κοινωνικές ανισότητες και την πρόσβαση σε εμβόλια

Το θέμα των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αναδεικνύεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Υγείας, σήμερα 7 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει ο φαρμακευτικός κλάδος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του ότι «ο κόσμος μας είναι άνισος. Όπως επεσήμανε η πανδημία COVID-19, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν πιο υγιείς και να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από άλλους – εξ ολοκλήρου λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες γεννιούνται, μεγαλώνουν, ζουν, εργάζονται και γερνούν. Η πανδημία COVID-19 έχει πλήξει σκληρά όλες τις χώρες, αλλά ο αντίκτυπός της ήταν πιο έντονος σε εκείνες τις κοινότητες που ήταν ήδη ευάλωτες, οι οποίες είναι πιο εκτεθειμένες στην ασθένεια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και πιο πιθανό να έχουν δυσμενείς συνέπειες ως αποτέλεσμα των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας.»

Σύμφωνα διαθέσιμα στοιχεία τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας. Επίσης η αύξηση των παρεμβάσεων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης (PHC) σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα μπορούσε να σώσει 60 εκατομμύρια ζωές και να αυξήσει το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά 3,7 χρόνια έως το 2030.

Παράλληλα τονίζεται ότι τα γενόσημα και η αύξηση της διείσδυσής τους είναι κλειδί για τη βελτίωση των δεικτών υγείας.

Το μήνυμα του υπ Υγείας

«Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο και πιο υγιή κόσμο» είναι το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημέρα που ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Φέτος», επισημαίνει με αφορμή την σημερινή Ημέρα η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, «όπως και πέρσι, όλη η ανθρωπότητα πλήττεται από την πανδημία του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 που ευθύνεται για τη νόσο COVID-19, η οποία έχει αφαιρέσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ασκώντας παράλληλα σοβαρές πιέσεις στα συστήματα υγείας όλων των χωρών.

Ο τρόπος ζωής μας και η καθημερινότητά μας σε δύο χρόνια άλλαξε ριζικά. Ο ιός και ο φόβος μετάδοσης του, έφερε τον εγκλεισμό, την απομόνωση και τον φόβο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αύξηση στα ποσοστά του θυμού, της χρήσης αλκοόλ και ιδιαίτερα της κατάθλιψης, από την οποία υποφέρουν πάνω από 264 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η συνεχής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία της COVID-19 προκάλεσαν μείωση του εισοδήματος, δημιούργησαν περισσότερες κοινωνικές ανισότητες με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Χαρακτηριστικό είναι πως παγκοσμίως, το 75% των ανθρώπων, η πλειονότητα των οποίων ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, που πάσχουν από ψυχικό νόσημα δεν υποβάλλονται σε θεραπεία».

«Το Υπουργείο Υγείας», τονίζει η κα Ράπτη «στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, με απώτερο σκοπό την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ισότιμη πρόσβαση σε περίθαλψη και υπηρεσίες υγείας και ιδίως σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, έθεσε ως κύριο στόχο του την διάδοση και υποστήριξη υπηρεσιών, έτσι ώστε κανείς συνάνθρωπος μας να μην μένει χωρίς βοήθεια, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι μας. Για το σκοπό αυτό, υλοποίησε μια σειρά δράσεων, αυξάνοντας κατά 62% τον προϋπολογισμό στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Τέθηκε σε λειτουργία σε 24ωρη βάση η δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στον πενταψήφιο αριθμό 10306 για το γενικό πληθυσμό, όπου ο καθένας μπορεί να καλέσει και να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα που δίνει το νοσηλευτικό και ιατρικό μας προσωπικό εδώ και έναν χρόνο, γεγονός που αναγνώρισε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πέρσι, αφιερώνοντας την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σε αυτούς. Στη χώρα μας μάλιστα υλοποιείται έρευνα σε μορφή ερωτηματολογίων για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης (Burnout Syndrome) στο προσωπικό των Εθνικών Κέντρων Αναφοράς COVID-19.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που γιορτάζουμε σήμερα σε όλο τον κόσμο σηματοδοτεί τους αγώνες που καλούμαστε όλοι μας να δώσουμε, ώστε να χτίσουμε έναν κόσμο δικαιότερο εξαλείφοντας τα ζητήματα ανισοτήτων που ανέδειξε η COVID-19, όπως στην πρόσβαση στα συστήματα υγείας, στην εκπαίδευση και στην εργασία παγκοσμίως.

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι απρόσκοπτη για όλους και αυτό προσπαθεί να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο το Υπουργείο Υγείας, θέτοντας τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα υγείας στην υπηρεσία του Έλληνα πολίτη, τη δύσκολη αυτή περίοδο, διότι η υγεία είναι δικαίωμα όλων μας» καταλήγει η Υφυπουργός Υγείας.

Το καμπανάκι κινδύνου

Στο μεταξύ δραματική μείωση στους εμβολιασμούς των παιδιών και εφήβων η οποία αγγίζει ακόμη και το 45%, καταγράφεται στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία που καταθέτουν οι ενώσεις παιδιάτρων.

Η μείωση καταγράφεται ήδη από το πρώτο απαγορευτικό που είχαμε στη χώρα μας, από τον Μάρτιο του 2020 κάτι που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους σε μια περίοδο που δίνεται σκληρή μάχη για θωράκιση του ΕΣΥ αλλά των πολιτών.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο «Φιλία Fm» της ΕΡΑ ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. το υπουργείο Υγείας έχει καθιερώσει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, το οποίο εφαρμοζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό και έτσι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Όμως, στο πρώτο lockdown (Μάρτιος – Απρίλιος 2020) ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ηπατίτιδα Β, Hib, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) ελαττώθηκε σημαντικά. Όπως είπε ο καθηγητής στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 μηνών μόνον ποσοστό 20% εμβολιάστηκε. Στα παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών και τους εφήβους, δυστυχώς τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν μηδενίστηκαν, επισήμανε ο καθηγητής.

Μετά το πρώτο lockdown οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν εκ νέου να πραγματοποιούνται με την προτροπή των παιδιάτρων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, έχοντας ως αποτέλεσμα τον Οκτώβριο 2020 οι εμβολιασμοί να αυξηθούν σημαντικά σε όλες τις ηλικίες, φτάνοντας σε ποσοστό 80%.

Δυστυχώς, με το δεύτερο lockdown το Νοέμβριο του 2021, τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν και πάλι σε ποσοστό κατά 17-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο.

Ενδεικτικά αναφέρει τις εξής μειώσεις στα ποσοστά εμβολιασμών:

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (HPV) → μείωση εμβολιασμών κατά 40-45%,

Μηνιγγίτιδα C → μείωση εμβολιασμών κατά 30-35%

Μηνιγγίτιδα Β → μείωση εμβολιασμών κατά 40%

«Έχει δημιουργηθεί ένα ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό», τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, σημειώνοντας, ότι «στο τρίτο lockdown του Φεβρουαρίου 2021 τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, «από τα παραπάνω προκύπτει ότι «το τείχος προστασίας στα παιδιά και στους εφήβους έχει σημαντικά ελαττωθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις νόσους καταγράφεται και ένα κοινωνικό χάσμα με τις πιο αδύναμες εισοδηματικά τάξεις να υστερούν. Αυτό από μόνο του θέτει θέματα κοινωνικής διάκρισης και ανισοτήτων.

Ο καθηγητής τόνισε επίσης, ότι «οι ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν τελευταία για δήθεν αναποτελεσματικότητα και ανύπαρκτες παρενέργειες των εμβολίων έναντι της Covid 19, δυστυχώς θα οδηγήσουν στο να χάσουν οι γονείς την εμπιστοσύνη τους σε όλα τα εμβόλια. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2009 με την παραπληροφόρηση για το εμβόλιο της πανδημίας της γρίπης».

«Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ασφαλή και σώζουν ζωές» κατέληξε ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

πηγή: reporter.gr