Categories: Υγεία

Παχυσαρκία: Ο λόγος που παχαίνουν τα παιδιά

Μορφή επιδημίας έχει λάβει η παχυσαρκία, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν την αυξημένη συχνότητα και στα παιδιά και ειδικότερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Στη χώρα μας μάλιστα καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας με πάνω από το 40% των παιδιών να είναι υπέρβαρα, ενώ το 19-24% των αγοριών και το 14-19% των κοριτσιών παχύσαρκα.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα φαίνεται πως είναι ένας από τους βασικούς ενόχους σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά στην Αμερική προσλαμβάνουν τα 2/3 των καθημερινών θερμίδων αποκλειστικά από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Το ποσοστό μάλιστα ανέρχεται στο 67% σε σύγκριση με το 61% των παιδιών και των εφήβων δυο δεκαετίες νωρίτερα σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία. Επιπλέον, η πρόσληψη των καθημερινών θερμίδων από τα έτοιμα ή κατεψυγμένα γεύματα αυξήθηκε από το 2% στο 11%.

Τα δεδομένα αυτά προέκυψαν από μια ανασκόπηση είκοσι ετών από το 1999 έως το 2018, αντλώντας στοιχεία από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ, μια ομοσπονδιακή μελέτη που αξιολογεί τα πρότυπα διατροφής των Αμερικανών πολιτών.

Οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν ότι τόσο τα μικρότερα παιδιά όσο και οι έφηβοι κατανάλωναν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα των γονιών τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Fang Zhang, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη θεωρεί πως αυτό οφείλεται στην έλλειψη χρόνου και όχι τόσο στην αμάθεια των γονιών ή στην έλλειψη χρημάτων: «Όλοι είμαστε απασχολημένοι τη σήμερον ημέρα. Έχουμε λιγότερο χρόνο για μαγείρεμα και δυστυχώς βασιζόμαστε πολύ στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που μας λύνουν τα χέρια» τονίζει.

Τι περιέχουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Μια ανάλυση των τροφίμων αυτών έδειξε ότι σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες (55% έναντι 43%) και πρόσθετα σάκχαρα (19% έναντι 3%). Επιπλέον, περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και πρωτεϊνες (11% έναντι 21%)

Όπως εξηγεί ο Zhang: «Η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία μας επειδή αλλάζει η φυσική δομή και τη χημική σύνθεση των τροφίμων» ενώ επιπλέον προειδοποιεί ότι «Οι άνθρωποι που τρώνε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι παχύτεροι και να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες».

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής στις ΗΠΑ τελικά πέτυχαν και κάτι με τις συμβουλές τους, αφού οι συνεχείς προειδοποιήσεις τους σχετικά με την ενοχή των αναψυκτικών στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας οδήγησε στη μείωση της πρόσληψης των συνολικών ημερήσιων θερμίδων από τα αναψυκτικά από περίπου 11% στο 5% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Comments are closed.


Recent Posts

Εθνική ποδοσφαίρου: Υποχώρησε τρεις θέσεις στην κατάταξη της FIFA

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έχασε τρεις θέσεις στην κατάταξης της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Παρά την κατάκτηση της πρωτιάς στον όμιλό της…

5 λεπτά ago

Luben: Υποκλέψαμε τις συνομιλίες πολιτικών αρχηγών

To κατάφεραν και αυτό τα παιδιά από το Luben που μετά από προσπάθεια ημερών, κατάφεραν και υποκλέψαν στην συνομιλία του…

11 λεπτά ago

Πράγα: Κράτησαν και φωτογραφικές …αποστάσεις Μητσοτάκης – Ερντογάν

Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτυπώνεται ακόμα και στην οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην…

12 λεπτά ago

Ε.Ε. και UEFA υπέγραψαν τη νέα συμφωνία συνεργασίας

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν υπέγραψαν στις Βρυξέλλες τη νέα συμφωνία συνεργασίας…

14 λεπτά ago

KKΕ: Για την ενεργειακή φτώχεια και την πολιτική της ΕΕ

Σε σχολιασμό της ενεργειακής φτώχειας και της πολιτικής της ΕΕ, προχώρησε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. Όπως αναφέρει: «Ο βασικός…

23 λεπτά ago

Αλέξης Τσίπρας: Ευρωομόλογο για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Προσερχόμενος στην προσύνοδο του PES στην Πράγα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους…

26 λεπτά ago