όλγα-οικονόμου-γνα-λιγότερο-επικίνδυ-1052309
ΥΓΕΙΑ | 17.01.2023 | 20:44

Όλγα Οικονόμου (ΓΝΑ): Λιγότερο επικίνδυνος ο κορωνοϊός από ιώσεις και γρίπη

Για την τριδημία των ιώσεων και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα νοσοκομεία αναφέρθηκε στην ΕΡΤ η διευθύντρια του Φαρμακευτικού τμήματος ΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματά», Όλγα Οικονόμου.

Για τις αναπνευστικές ιώσεις δήλωσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν δυσκολέψει τα πράγματα. Δυστυχώς έχουμε γεμίσει ιώσεις σε βαθμό που να θεωρούμε τον κορωνοϊό περισσότερο ακίνδυνο από ότι είναι οι ιώσεις και η γρίπη».

«Καταφέραμε με τους εμβολιασμούς να έχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας. Παράλληλα, ο κορωνοϊός έχει αρχίσει και εξασθενεί και ακόμη και η νέα μετάλλαξη μπορεί να είναι πολύ μεταδοτική, αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο ήταν πριν», πρόσθεσε για τον εμβολιασμό και την νέα μετάλλαξη.

«Αναλογικά 4 με 5 είναι εισαγωγές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Οι άλλες είναι από γρίπη ή από άλλες ιώσεις. Περισσότερο αφορά ιώσεις και άλλα προβλήματα που υπάρχουν σε ανθρώπους. Επιβαρυμένοι είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και τα μικρά παιδάκια που έχουν μικρότερο τείχος ανοσίας» δήλωσε για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Ενώ πρότεινε: «Να πάψουμε να είμαστε τόσο πολύ ανέμελοι και να αρχίσουμε πάλι να χρησιμοποιούμε τη μάσκα».

«Θα πρέπει τα νοσοκομεία να υποστηριχθούν από τις πρωτοβάθμιες δομές, τα κέντρα υγείας και τα ιδιωτικά ιατρεία. Να υπάρχει μια υποστήριξη ώστε να μην παρουσιάζεται στην εφημερία των νοσοκομείων αυτός ο μεγάλος συνωστισμός» ανέφερε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία ενώ πρόσθεσε:

«Είναι τελείως διαφορετικός ο χρόνος να σας δει ο γιατρός μέχρι να βρείτε το κρεβάτι. Ο γιατρός μπορεί να σας δει και σχετικά γρήγορα, όμως υπάρχουν εξετάσεις που πρέπει να γίνουν παραπομπή σε άλλες ειδικότητες όπως οι ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. Ο χρόνος επιμηκύνεται γιατί έχουμε πάρα πολλά περιστατικά. Μπορεί να φτάσει και τέσσερις ώρες η αναμονή με τις εξετάσεις. Τις χριστουγεννιάτικες μέρες είχαμε φτάσει αναμονή μέχρι και τις 8 ώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι αν είναι ένα επείγον περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται».

Για τις ελλείψεις των φαρμάκων ανέφερε: «Στα νοσοκομεία έχει αρχίσει και ομαλοποιείται η κατάσταση. Δεν είχαμε πολλές ελλείψεις, αλλά είχαμε κάποιες σοβαρές ελλείψεις, ειδικά σε αντιπυρετικά. Έχει αρχίσει και αποκαθίσταται αυτός ο τομέας. Το θέμα είναι κυρίως στην κοινότητα όπου υπάρχει περισσότερος κόσμος που απευθύνεται ειδικά για τα παιδιά και υπάρχει μια μικρή έλλειψη ακόμη σε αντιβηχικά και κυρίως εισπνεόμενα».

Κλείνοντας επισήμανε: «Τα νοσοκομεία δίνουν την περίθαλψη που πρέπει. Αλλά όταν υπάρχει ένα κύμα εισαγωγών είναι λογικό να αυξάνονται και οι χρόνοι αναμονής».