οι-τροφές-που-δεν-λήγουν-ποτέ-ή-σχεδόν-π-1110601
ΥΓΕΙΑ | 07.04.2023 | 10:52

Οι τροφές που δεν λήγουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ

Υπάρχουν τροφές που μπορείς να στοκάρεις στα ντουλάπια σου χωρίς να φοβάσαι ότι θα χαλάσουν, καθώς οι θρεπτικές τους αξίες και τα γευστικά χαρακτηριστικά τους μένουν σχεδόν αναλλοίωτα από το πέρασμα του χρόνου.

Όλοι γνωρίζουν ό,τι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα κρατούν πάρα πολύ καιρό και βεβαίως δεν κάνει ποτέ κακό να εφοδιάζετε το ντουλάπι σας με μερικά φασόλια σε κονσέρβα, λαχανικά και σούπες. Αλλά τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν είναι τα μόνα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές ακόμα τροφές που θα σας κρατήσουν για πολύ καιρό, αναφέρει το southernliving.com.

Μέλι

Μπορεί να αλλάξει λίγο το χρώμα και η υφή του αλλά αν το μέλι είναι καλά κλεισμένο σε ένα βάζο δεν λήγει ποτέ. Το ωμό μέλι, ή το μη παστεριωμένο μέλι χωρίς πρόσθετα, θα παραμείνει γλυκό και νόστιμο για όσο διάστημα το χρειάζεστε. Μπορεί να στερεοποιηθεί, καθώς είναι η διαδικασία παστερίωσης που διατηρεί το επεξεργασμένο μέλι σε υγρή μορφή, αλλά αυτό σημαίνει απλώς ότι θα χρειαστεί να το βγάλετε από το βάζο με ένα κουτάλι ή να το τοποθετήσετε κάπου ζεστά πριν το χρησιμοποιήσετε.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της επιλογής μελιού: Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, καθώς και αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που θα υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ρύζι

Το λευκό ρύζι μπορεί να κρατήσει τα θρεπτικά συστατικά του μέχρι και 30 χρόνια αν είναι αποθηκευμένο σε αεροστεγή δοχεία. Το ρύζι, σχεδόν κάθε είδους θα μείνει καλό για όσο χρειαστείς. Για να παρατείνετε πραγματικά τη διάρκεια ζωής του, μεταφέρετε το ρύζι από τη σακούλα ή τη συσκευασία που έρχεται και βάλτε το σε ένα αεροστεγές δοχείο.

Το λευκό και το μπασμάτι, θα διαρκέσουν περισσότερο και μπορείτε να βασιστείτε στην κινόα, το κριθάρι και το σιτάρι για σχεδόν μια δεκαετία. Το μόνο είδος ρυζιού που πρέπει να χρησιμοποιήσετε λίγο νωρίτερα είναι το καστανό ρύζι, αφού έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λάδι από το λευκό ρύζι και ως εκ τούτου χαλάει πολύ πιο γρήγορα.

Ζωμός κρέατος

Μην ανησυχείτε αν αγοράσετε ένα βάζο με αυτό το άμεσο ενισχυτικό γεύσης και στη συνέχεια χρησιμοποιείτε μόνο έναν κύβο μία φορά κάθε λίγους μήνες. Οι κύβοι είναι βασικά απλώς αφυδατωμένος ζωμός γεμάτος με αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά, έτσι θα διαρκέσουν τουλάχιστον μερικά χρόνια, με την προϋπόθεση ότι δεν βραχούν στο ντουλάπι μπαχαρικών σας.

Στιγμιαίος καφές

Ενώ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν τον φρεσκοαλεσμένο εσπρέσο και άλλοι που δεν θα σηκωθούν από το κρεβάτι για τίποτα λιγότερο από το γαλλικό καφέ. Μπορεί ωστόσο, να υπάρχουν ακόμα περισσότεροι που θα πανικοβληθούν αν τους τελείωσε ο στιγμιαίος καφές.

Γι’ αυτό κρατήστε ένα βαζάκι με στιγμιαίο καφέ στο ντουλάπι σας, για εκείνες τις μέρες που δεν έχετε άλλες επιλογές. Όσο παραμένει στεγνός, ο στιγμιαίος καφές θα διαρκέσει για δεκαετίες.

Ποπ κορν

Είτε το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων είτε στη σόμπα, ένα φρέσκο ​​μπολ με τραγανό ποπ κορν περιχυμένο με βούτυρο και αλάτι είναι ένα τέλειο σνακ ταινιών. Μην ανησυχείτε αν έχετε χρόνο μόνο για μια ταινία μια στο τόσο, καθώς οι σπόροι του ποπ κορν διατηρούνται βασικά για πάντα.

Ζελατίνη

Οι συσκευασίες ζελατίνης σε σκόνη, είτε απλές είτε αρωματισμένες, τείνουν να διατίθενται σε κουτιά των δύο ή τριών, αλλά οι γιορτινές συνταγές, όπως το καλούπι ζελατίνης με λεμόνι-λάιμ και το καλούπι τριών στρωμάτων, συχνά χρειάζονται μόνο ένα πακέτο.

Αφού σερβίρετε το εξαιρετικό επιδόρπιό σας, μη διστάσετε να αποθηκεύσετε τα άλλα πακέτα ζελατίνης στο πίσω μέρος του ντουλαπιού σας για το επόμενο έτος – θα διατηρηθούν μια χαρά.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη δεν χαλάει ποτέ γιατί δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων (γι΄αυτό άλλωστε οι μαρμελάδες και τα γλυκά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό εφόσον φυλάσσονται σε αεροστεγώς κλεισμένα βαζάκια).

Βεβαιωθείτε μονάχα ότι έχετε αποθηκεύσει τη ζάχαρή σας σε αεροστεγές δοχείο –ώστε να κρατήσετε εκτός από την υγρασία και τα ζουζούνια μακριά- και… κοιμηθείτε ήσυχοι. Θα έχετε ζάχαρη για πάντα!

Σιρόπι σφένδαμου

Εάν το διατηρήσετε σε κατάψυξη, το σιρόπι σφενδάμου δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Ξερά φασόλια

Ένα άλλο φαγητό που μπορείτε να αγοράσετε σε τεράστιες σακούλες, τα αποξηραμένα φασόλια διαρκούν εξίσου με τα αντίστοιχα κονσέρβες, για πάντα. Η μόνη διαφορά: Όταν φτάσετε στο μαγείρεμα αποξηραμένων φασολιών, ετοιμαστείτε να τα μαγειρέψετε λίγο περισσότερο και σε λίγο περισσότερα υγρά από ό,τι θα χρειαστείτε για τα φρέασκα φασόλια.

Ξύδι

Υπάρχουν σχεδόν ατελείωτες χρήσεις για το ξύδι, από το μαγείρεμα μέχρι και το καθάρισμα. Ακόμα κι αν δεν το χρησιμοποιείτε πολύ συχνά, αγοράστε ένα μεγάλο μπουκάλι. Θα διατηρηθεί για πάντα σε δροσερό σκοτεινό μέρος.