Categories: Υγεία

Οι ημερομηνίες λήξης τροφίμων δεν είναι σωστές -Δείτε πώς θα το καταλάβετε

Όλοι μας δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνίας λήξης όταν αγοράζουμε τρόφιμα, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι όλα μια απάτη! Έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτή την ημερομηνία, που πολλές φορές πετάμε ένα προϊόν μόλις ανακαλύψουμε ότι έληξε, ακόμη και μια ημέρα πριν. Ωστόσο, πως μπορούμε να γνωρίζουμε ότι οι ημερομηνίες αυτές είναι 100% ακριβείς; Μήπως απλά πετάμε τα χρήματά μας;
Σύμφωνα με το National Resource Defense Council, οι ημερομηνίες λήξης που βλέπουμε στα προϊόντα διατροφής δεν είναι αξιόπιστες προκειμένου να καθοριστεί εάν ή όχι το φαγητό είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση.
Οι ημερομηνίες λήξης είναι απλά εκεί για να μας ενημερώσουν ότι το προϊόν δεν θα είναι στην κορυφή της φρεσκάδας του πια. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση, αφού περάσει η ημερομηνία που αναγράφεται στο προϊόν. Παράλληλα δείτε και ποια τρόφιμα δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο σας.
Αυγά
Υπάρχει ένα παλιό κόλπο που μπορείτε να κάνετε με τα αυγά για να καθορίσετε εάν ή όχι είναι ακόμα ασφαλή για κατανάλωση για εσάς και την οικογένειά σας. Πάρτε ένα μπολ με κρύο νερό και τοποθετήστε τα αυγά μέσα. Αν ένα αυγό είναι ακόμα καλό θα βυθιστεί.
Τυρί
Το τυρί υποτίθεται ότι θα μυρίζει σαν… τυρί και όχι σαν γάλα. Αυτό είναι ένα καλό κριτήριο για το αν πρέπει να το πετάξετε ή όχι. Δεδομένου ότι υπάρχουν συνήθως δύο είδη τυριών, σκληρό και μαλακό, γνωρίζουμε ότι το μαλακό τυρί είναι πιο πιθανό να χαλάσει πιο γρήγορα.
Αν εντοπίσετε ακόμη και ένα κόκκο μούχλας οπουδήποτε εντός του δοχείου με μαλακό τυρί, πετάξτε και το δοχείο γιατί έχει ήδη μολυνθεί. Ωστόσο, αν εντοπίσετε λίγη μούχλας στο σκληρό τυρί, απλά κόψτε το κομμάτι αυτό, καθώς το υπόλοιπο εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση.
Γάλα
Εάν το γάλα σας έχει κομματάκια, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Τυχόν ξινές οσμές που προέρχονται από το εσωτερικό του μπουκαλιού είναι μια άλλη ένδειξη, καθώς και κάθε αποχρωματισμός. Όλες αυτές οι ενδείξεις σημαίνουν ότι βακτήρια έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται στο γάλα.
Ψωμί
Αν νομίζετε ότι το να πετάμε ένα μουχλιασμένο κομμάτι αντί για ολόκληρο το καρβέλι είναι ασφαλές, δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο. Μόλις εντοπίσετε ακόμη και ένα κομμάτι μούχλας σε μια φέτα ψωμί, θα μπορούσαν να υπάρχουν μικροσκοπικά, αόρατα σπόρια μούχλας ήδη σε όλο το καρβέλι.
Ωμό κρέας
Συχνά πετάμε το ωμό κρέας επειδή φοβόμαστε όταν αλλάζει χρώμα. Το χρώμα όμως, σύμφωνα με το USDA, δεν είναι ενδεικτικό της ασφαλής κατανάλωσής του. Είναι αν το κρέας έχει αποκρουστική μυρωδιά, ή αν το νιώθετε κολλώδες ή γλοιώδες, τότε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το πετάξετε.
Ωμά θαλασσινά
Αν το ψάρι σας είναι γλοιώδες ή γλιστράει είναι καιρός να το πετάξετε. Το ίδιο ισχύει και αν αρχίσει να μυρίζει.
Νωπά λαχανικά
Αν το χρώμα τους έχει γίνει κιτρινωπό, είναι καιρός να τα πετάξετε. Οι δύο μόνο εξαιρέσεις γι’ αυτό είναι το σέλινο και τα κρεμμύδια, όπου μπορείτε απλά να κόψετε τα αποχρωματισμένα κομμάτια και να καταναλώσετε το υπόλοιπο.
Φρέσκα φρούτα
Όταν τα φρούτα σας αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα, τότε είναι η ώρα να τα πετάξετε.

Comments are closed.


Recent Posts

Φαούτσι: Το 80% των κρουσμάτων στις Η.Π.Α. είναι από την μετάλλαξη «Δέλτα»

Η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού είναι η αιτία του 80% και πλέον των νέων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, όμως…

28 λεπτά ago

Εργάνη: Από αύριο η υποβολή δηλώσεων αναστολών εργασίας για τον Ιούλιο

Από αύριο 21/7/2021 έως και τις 24/7/2021, το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» θα είναι διαθέσιμο για την υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων…

2 ώρες ago

Νίκος Αναστασιάδης: Η Αμμόχωστος ανήκε και θα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της

Αν η πραγματική έγνοια, όπως ισχυρίζεται, του Τούρκου Προέδρου ή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας ήταν να επιστρέψει τις περιουσίες στους νόμιμους…

2 ώρες ago

ΕΜΑ: Έκακτη συνεδρίαση για τη χρήση σε παιδιά 12-18 ετών του εμβολίου Moderna

Ο ΕΜΑ θα προχωρήσει σε έκτακτη συνεδρίαση σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna για τον κορονοϊό, σε παιδιά…

2 ώρες ago

Πάτρα: Εμπλοκή σε επεισόδιο και προσαγωγή για τον μεγαλομέτοχο της Παναχαϊκής Γιώργο Μπάρλο

  Πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε στην Πάτρα κατά την διάρκεια συνάντησης του Μητροπολίτη με τον μεγαλομέτοχο της Παναχαϊκής, Γιώργο Μπάρλο. Για…

2 ώρες ago

Ψυχρή Λίμνη: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη

Η «Ψυχρή Λίμνη» απομακρύνεται από την Ελλάδα, όμως ο καιρός θα παραμείνει άστατος και την Τετάρτη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.…

3 ώρες ago