Οι αιματολογικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν όσοι είναι γύρω στα 50 - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
24
Οκτώβριος
Back

Οι αιματολογικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν όσοι είναι γύρω στα 50

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, το 2014 καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων από τον ιό της ηπατίτιδας C.

Επειδή η ηπατίτιδα δεν προκαλεί συμπτώματα τις περισσότερες φορές, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού και ότι θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν οι μισοί από τους 3,5 εκατομμύρια Αμερικανούς που ζουν με ηπατίτιδα C, δεν ξέρουν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Όταν η ηπατίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, καρκίνο του ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια και τελικά ο ασθενής να καταλήξει στο θάνατο.

Για τη διάγνωση της ηπατίτιδας αρκεί μια απλή εξέταση αίματος προκειμένου ο ιός να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να μην γίνει απειλητικός για τη ζωή.

Πέρα από τρόπο ζωής, οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, άσκηση, αποφυγή αλκοόλ, ρύθμιση της υπέρτασης και τακτικούς εμβολιασμούς, οι παρακάτω εξετάσεις θα σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς μακροπρόθεσμα.

Μέτρηση σακχάρου στο αίμα

Αν είστε υπέρβαροι και έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή ιστορικό διαβήτη στην οικογένειά σας, πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν τα αποτελέσματα κυμαίνονται στα φυσιολογικά επίπεδα, μία φορά το χρόνο είναι αρκετή. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να σας κατευθύνει ο γιατρός σας για τη συχνότητα των εξετάσεων.

Λιπίδια και υψηλή χοληστερόλη

Όλοι οι άνδρες άνω των 35 και οι γυναίκες άνω των 45 με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου , πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη στο αίμα τους. Η συχνότητα της εξέτασης εξαρτάται από τη συνολική σας υγεία. Ακόμη και αν γνωρίζετε ότι έχετε χοληστερίνη και παίρνετε στατίνες, πρέπει να κάνετε εξετάσεις τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά. Αν είστε απόλυτα υγιείς, δεν χρειάζεται να το επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο. Εάν τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι οριακά ή αν έχετε διαβήτη, που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, πρέπει να είστε απολύτως συνεπείς στις αιματολογικές εξετάσεις.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Οι αλλαγές στη σεξουαλική σας δραστηριότητα, πρέπει να συνοδεύονται από εξέταση για πιθανή μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Εάν έχετε νέο σεξουαλικό σύντροφο, πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους ή δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας και να εξετάζεστε τακτικά.

Εξέταση θυρεοειδούς

Ο υποθυρεοειδισμός είναι πολύ συχνός στις μεγαλύτερες ηλικίες και δεν διαγιγνώσκεται τόσο εύκολα από τα συμπτώματά του, αφού το αίσθημα κόπωσης και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας είναι πολύ συνηθισμένε καταστάσεις. Αν οι αιματολογικές εξετάσεις δείξουν υψηλή TSH, ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί.

Πηγή: onmed.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!