οενγε-χωρίς-διακρίσεις-φύλου-και-οικο-963404
ΥΓΕΙΑ | 29.03.2022 | 15:45

ΟΕΝΓΕ: Χωρίς διακρίσεις φύλου και οικογενειακής κατάστασης η επιλογή Επιμελητών ΕΣΥ

Αντίθετη με τις διακρίσεις φύλου και οικογενειακής κατάστασης τίθεται για μια ακόμη φορά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. , με αφορμή το ερώτημα περί «οικογενειακής κατάστασης» που ετέθη στη διάρκεια συνέντευξης του Συμβουλίου Επιλογής Επιμελητών ΕΣΥ Γαστρεντερολογίας της 4ης ΥΠΕ.

Συγκεκριμένα, η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναφέρει:

Ως ΟΕΝΓΕ είχαμε καταγγείλει την απαράδεκτη ενέργεια της Υπουργού Υγείας κας Γκάγκα να επικυρώσει τον Σεπτέμβριο του 2021 ένα αισχρό πρακτικό Επιλογής Επιμελητών ΕΣΥ του «Λαϊκού» νοσοκομείου που καταλόγιζε ως σοβαρό μειονέκτημα σε υποψήφια ιατρό το ότι η συνάδελφος είναι μητέρα μικρών παιδιών.

Τις καταγγελίες της θιγόμενης συναδέλφου και της ΟΕΝΓΕ ήρθε να τις δικαιώσει απόλυτα μετά από μερικούς μήνες σχετική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που καταλόγιζε την παραβίαση σωρείας διατάξεων περί διακρίσεων φύλου και οικογενειακής κατάστασης τις οποίες απαριθμούσε αναλυτικά. Δυστυχώς βλέπουμε το αίσχος να επαναλαμβάνεται αντί να ανακαλείται.

Συγκεκριμένα σε πρόσφατο πρακτικό του Συμβουλίου Επιλογής Επιμελητών ΕΣΥ Γαστρεντερολογίας της 4ης ΥΠΕ, στο οποίο προεδρεύει ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, αναγράφεται σαφέστατα πως στις συνεντεύξεις ετέθη ερώτημα «οικογενειακής κατάστασης». Σαφέστατα σε μια κρίση όπου υποψήφιοι είναι δυο άνδρες ιατροί και μια γυναίκα ιατρός μητέρα μικρού παιδιού (μονογονεϊκή οικογένεια) το ερώτημα περί «οικογενειακής κατάστασης» αποτελεί διάκριση φύλου σε βάρος της ιατρού.

Απαιτούμε την αναπομπή του πρακτικού και την επανάληψη της κρίσης.

Απαιτούμε την επανόρθωση και του προηγούμενου αίσχους με το «Λαϊκό».

απεργία