ο-που-κήρυξε-τον-τερματισμό-της-επιδημ-1026065
ΥΓΕΙΑ | 08.06.2023 | 21:55

Ο ΠΟΥ κήρυξε τον τερματισμό της επιδημίας του ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα

«Το ξέσπασμα της νόσου του ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα έληξε σήμερα, χωρίς να αναφερθεί κανένα νέο κρούσμα τις τελευταίες 42 ημέρες, αφού ο τελευταίος ασθενής πήρε εξιτήριο από τη θεραπεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το εξαιρετικά μολυσματικό μικρόβιο προκαλεί σοβαρό πυρετό, που συχνά συνοδεύεται από αιμορραγία και ανεπάρκεια οργάνων.

Ανήκει στη λεγόμενη οικογένεια των φιλοϊών που περιλαμβάνει τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα, ο οποίος έχει προκαλέσει αρκετές θανατηφόρες επιδημίες στη δυτική και κεντρική Αφρική.

Η επιδημία, που κηρύχθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, ήταν η πρώτη του είδους της στην Ισημερινή Γουινέα, ένα μικρό παράκτιο κράτος στην κεντροδυτική Αφρική.

«Καταγράφηκαν συνολικά 17 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και 12 θάνατοι. Και τα 23 πιθανά κρούσματα που αναφέρθηκαν πέθαναν», δήλωσε ο ΠΟΥ.

«Τέσσερις ασθενείς ανάρρωσαν από τον ιό και έχουν εγγραφεί σε ένα πρόγραμμα επιβίωσης για να λάβουν ψυχοκοινωνική και άλλη υποστήριξη μετά την ανάρρωση», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση απέτισε φόρο τιμής στους τοπικούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και την υποστήριξη από τις οργανώσεις-εταίρους για τη «σκληρή δουλειά» στην αντιμετώπιση της επιδημίας, μεγάλο μέρος της οποίας περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την απομόνωση των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς.

Επιδημία στην Τανζανία

Η επιδημία στην Ισημερινή Γουινέα συνέπεσε με ένα ξέσπασμα του Μάρμπουργκ στην άλλη πλευρά της ηπείρου, στην Τανζανία. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα δίμηνο επεισόδιο, το οποίο κηρύχθηκε επισήμως λήξαν στις 2 Ιουνίου.

Το πρώτο κρούσμα Μάρμπουργκ στην Αφρική καταγράφηκε στη Νότια Αφρική το 1975.

Κρούσματα ή σποραδικά κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στην Κένυα, την Αγκόλα, τη Γκάνα, τη Γουινέα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα, καθώς και στην Ισημερινή Γουινέα και την Τανζανία φέτος.

Η ύποπτη φυσική πηγή του ιού είναι η αφρικανική νυχτερίδα των φρούτων, η οποία μεταφέρει το παθογόνο αλλά δεν νοσεί από αυτό.

Τα ποσοστά θνησιμότητας σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κυμαίνονταν από 24% έως 88% σε προηγούμενες επιδημίες, ανάλογα με το στέλεχος του ιού και τη διαχείριση του περιστατικού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν εμβόλια ή αντιïικές θεραπείες, αλλά αξιολογούνται πιθανές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων αίματος, ανοσοθεραπειών και φαρμακευτικών θεραπειών, καθώς και πρώιμων υποψήφιων εμβολίων.

Ο ιός πήρε το όνομά του από τη γερμανική πόλη Μάρμπουργκ, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1967, σε ένα εργαστήριο όπου οι εργαζόμενοι είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένους πράσινους πιθήκους που είχαν εισαχθεί από την Ουγκάντα.