Categories: Υγεία

Ο κορωνοϊός τριπλασιάζει τις πιθανότητες για λύκο, ψωρίαση και ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να τριπλασιάσει τις πιθανότητες για αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και πολλά άλλα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν την πρώτη, μεγάλης κλίμακας πληθυσμιακή μελέτη, για να εξετάσουν κατά πόσον ισχύουν τα ευρήματα προγενέστερων, μικρών μελετών. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση eClinical Medicine, την οποία εκδίδει ο όμιλος Lancet.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών που συμπεριλαμβάνονται στην βάση δεδομένων TriNetX. Η βάση αυτή τροφοδοτείται από 48 διεθνείς οργανισμούς υγείας και διαθέτει το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων για την COVID-19 στον κόσμο.

Η ανάλυση αφορούσε στοιχεία της περιόδου 2020-2021 για:
-888.463 άτομα που νόσησε ο κορονοϊός
-2.926.016 άτομα που δεν είχαν ιστορικό COVID-19 (ομάδα ελέγχου)

Η μέση ηλικία των ανθρώπων που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός ήταν τα περίπου 45 έτη. Το περίπου 57% ήταν γυναίκες.

Τα ευρήματα
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Chung Shan της Ταϊβάν εξέτασαν πόσοι συμμετέχοντες εκδήλωσαν ποικίλες αυτοάνοσες παθήσεις στη διάρκεια 6 μηνών παρακολούθησης.

Όπως διαπίστωσαν, ρευματοειδή αρθρίτιδα εκδήλωσαν 2.878 συμμετέχοντες μετά την COVID-19 και μόλις 1.044 από την ομάδα ελέγχου. Συστηματικό ερυθηματώδη λύκο εκδήλωσαν 1.189 και 429 άτομα, αντιστοίχως. Ψωρίαση παρουσίασαν 1.967 και 734 άτομα, αντιστοίχως. Χιλιάδες άλλοι συμμετέχοντες ανέπτυξαν πολλά άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες αυτοάνοσου νοσήματος σε όσους είχε νοσήσει ο κορονοϊός.

Ο κίνδυνος αυξανόταν:
-Για ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά 2,98 φορές
-Για αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα κατά 3,21 φορές
-Για συστηματικό ερυθηματώδη λύκο κατά 2,99 φορές
-Για δερματομυοσίτιδα κατά 1,96 φορές
-Για συστηματική σκλήρυνση κατά 2,58 φορές
-Για σύνδρομο Sjögren’s κατά 2,62 φορές
-Για μικτή νόσο του συνδετικού ιστού κατά 3,14 φορές
-Για νόσο Behçet’s κατά 2,32 φορές
-Για ρευματική πολυμυαλγία κατά 2,90 φορές
-Για αγγειΐτιδα κατά 1,96 φορές
-Για ψωρίαση κατά 2,91 φορές
-Για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου κατά 1,78 φορές
-Για κοιλιοκάκη κατά 2,68 φορές
-Για τύπου 1 διαβήτη κατά 2,68 φορές

Ο κορωνοϊός αύξανε επίσης κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Ο ρόλος των ιών στα αυτοάνοσα νοσήματα
Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι οι ιοί επηρεάζουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο κυτταρομεγαλοϊός και ο ιός Epstein–Barr είναι δύο παραδείγματα ιών που σχετίζονται με πολλές αυτοάνοσες παθήσεις. Ο κορωνοϊός «έχει τη δυναμική να προστεθεί σε αυτή τη λίστα», τονίζουν.

Οι ακριβείς μηχανισμοί που άγουν αυτές τις συσχετίσεις παραμένουν άγνωστοι, προσθέτουν. Εικάζουν, όμως, ότι ο κορωνοϊός και η παρατεταμένη φλεγμονή που προκαλεί εξωθούν το ανοσοποιητικό να παράγει αντισώματα που επιτίθενται σε υγιείς ιστούς του σώματος.

Ενδέχεται επίσης η υπερδιέγερση και απορρύθμιση του ανοσοποιητικού να εντείνει άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν στην αυτοανοσία τα ευάλωτα άτομα.

Ό,τι κι αν συμβαίνει, εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως πολλών αυτοάνοσων παθήσεων. Απαιτείται, λοιπόν, αυξημένη προσοχή και να επαληθευτούν τα ευρήματά τους σε ακόμα μεγαλύτερες έρευνες.

Comments are closed.


Recent Posts

Ξεκινούν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας και παχέος εντέρου

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί πρόσκληση για το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες…

1 ώρα ago

Νέο σκάνδαλο με «πλαστά» διπλώματα -Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των Περιφερειών

Για άλλη μια φορά ήρθαν στην επιφάνεια αποκαλύψεις για «πλαστά διπλώματα», για συλλήψεις και έρευνες σε Δ/νσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών,…

1 ώρα ago

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Βορίδης είπε ψέματα στον ελληνικό λαό για τη μετάταξη του σταθμάρχη

«Ο κ. Βορίδης είπε ότι ο Σταθμάρχης, είχε προσληφθεί νόμιμα. Είπε ψέματα. Γιατί η μετάταξη με πάγια νομολογία του Συμβουλίου…

1 ώρα ago

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σιώπας

Η οικογένεια της ΕΡΤ αποχαιρετά με θλίψη τον εκλεκτό δημοσιογράφο, Γιώργο Σιώπα. Τα ξημερώματα έχασε τη μάχη για τη ζωή,…

2 ώρες ago

Όταν ο Πέτσας συμφωνεί με Τσίπρα και δίνει «πάσα» για επίθεση στον Μητσοτάκη

«Είναι μία από τις λίγες φορές που συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα ότι η διάχυση ευθυνών, ένα τσουβάλιασμα, τελικά οδηγεί…

2 ώρες ago

ΓΣΕΕ -38ο Συνέδριο: Τα αποτελέσματα των εκλογών -Ενισχύθηκε η ΠΑΣΚΕ, δεύτερη δύναμη το ΠΑΜΕ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του 38ου Τακτικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ με την εκλογή οργάνων διοίκησης. Στις εκλογές πήραν μέρος οκτώ παρατάξεις…

2 ώρες ago