νοσοκομειακοί-γιατροί-να-δοθεί-απάντ-322927
ΥΓΕΙΑ | 11.05.2022 | 11:33

Νοσοκομειακοί γιατροί: Να δοθεί απάντηση στα σχέδια κατάργησης ή συρρίκνωσης της παιδοχειρουργικής 

Το «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά»  (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο που λειτουργεί στο ΕΣΥ, έχει όμως δεινοπαθήσει τα τελευταία 11 χρόνια

Τον Οκτώβριο 2011, επί υπουργίας Λοβέρδου, έκλεισε κι έμεινε κλειστό για 20 μήνες για “αναβάθμιση”, ενώ οι γιατροί διασύρθηκαν από το βήμα της Βουλής. Επαναλειτούργησε τον Ιούνιο 2013, αλλά σε ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας. Έγινε απόπειρα να ξανακλείσει τον Σεπτέμβριο 2019.

Κι έρχεται τώρα η Αναπλ. Υπ. Υγείας κυρία Γκάγκα να δηλώσει ανερυθρίαστα οτι “στο Παίδων γίνονται λίγα περιστατικά το χρόνο”.

Όπως τονίζει σε τεκμηριωμένη ανακοίνωσή του το ΜΕΤΩΠΟ, το Κέντρο προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά και αποτελεί εγγύηση γι’ αυτά, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματά του και πρέπει να πάψουν οι απόπειρες αναστολής της λειτουργίας του. Απεναντίας πρέπει ενισχυθεί αποφασιστικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΜΕΤΩΠΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ: 

Το «Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά»  (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο που λειτουργεί στο ΕΣΥ, το μόνο που λειτουργεί σε τριτοβάθμιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της χώρας, και το μόνο που διαθέτει όλες τις Παιδιατρικές Ειδικότητες. Ως γνωστόν, στις “ευνομούμενες χώρες” ακολουθείται το “αξίωμα” τα Παιδοκαρδιοχειρουργικά Κέντρα να λειτουργούν μέσα σε τριτοβάθμια Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Το ΕΚΑΣΚΑΠ έχει δεινοπαθήσει τα τελευταία 11 χρόνια:

  1. Έκλεισε τον Οκτώβριο 2011 κι έμεινε κλειστό για 20 μήνες, για “αναβάθμιση”.
  2. Επαναλειτούργησε τον Ιούνιο 2013, αλλά σε ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας: μόνο μία ημέρα χειρουργείου την εβδομάδα (από 3-4 ημέρες πριν) και μόνο μία κλίνη στην Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (από 5-6 κλίνες που διέθετε πριν).
  3. Έγινε απόπειρα να ξανακλείσει τον Σεπτέμβριο 2019, με πρόσχημα την ανακαίνιση της Καρδιολογικής κλινικής. Δεν έκλεισε, όμως υποχρεώθηκε να λειτουργεί με περιορισμούς ως προς τον αριθμό και τη βαρύτητα των περιστατικών.
  4. Ξανακλείνει τον Μάρτιο 2020 και μένει κλειστό για 4 μήνες, αφού η μοναδική στο ΕΣΥ Παιδοκαρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα “επιτάχθηκε” για να αποτελέσει ΜΕΘ-Covid19!

Κι έρχεται η Αναπλ. Υπ. Υγείας κυρία Γκάγκα να δηλώσει ανερυθρίαστα (19/04/2022) οτι “στο Παίδων γίνονται λίγα περιστατικά το χρόνο”.  Φτάνει δε στο σημείο να υπονοήσει σαφώς οτι τα παιδιά στο Παίδων κινδυνεύουν, αφού με βάση το “αξίωμα” όσο πιο πολλά χειρουργεία κάνεις τόσο πιο καλός είσαι και αφού το Παίδων κάνει λίγα, συμπεραίνει οτι “αυτό δεν αποτελεί εμπειρία”!

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, όμως, το Κέντρο προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά και αποτελεί εγγύηση γι’ αυτά, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματά του.

Και κάτι πολύ σημαντικό: στο Νοσοκομείο Παίδων δεν γίνεται επιλογή ασθενών!

Χειρουργούνται ΟΛΑ τα παιδιά, ανεξαρτήτως βαρύτητας της πάθησής τους και, φυσικά, αυτά που δεν μπορούν να χειρουργηθούν πουθενά αλλού, γιατί δεν έχουν ασφάλιση ή δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ανήκουν σε μειονότητες ή είναι πρόσφυγες-μετανάστες ή, απλώς, δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Επίσης, χειρουργούνται παιδιά που χειρουργήθηκαν σε άλλα Κέντρα, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που έπρεπε και δεν γίνονται ξανά δεκτά στο αρχικό Κέντρο.

Αν το ΕΚΑΣΚΑΠ στο Παίδων  λειτουργεί – δεν λειτουργεί – υπολειτουργεί, ευθύνη γι’ αυτό φέρει αποκλειστικά η Κυβέρνηση.

Απαιτούμε να ενισχυθεί αποφασιστικά η λειτουργία του μοναδικού, πραγματικά δημόσιου, Παιδο-καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και συγκεκριμένα:

1) Αύξηση των ημερών χειρουργείου καρδιάς με πρόσληψη Αναισθησιολόγων, η έλλειψη των οποίων συνιστά κύριο πρόβλημα για  τη λειτουργία του .

2) Ένταξη της μοναδικής στο ΕΣΥ Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου ως αυτόνομου τμήματος

3) Αύξηση του μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας, ώστε να μπορεί να λειτουργεί τις έξι κλίνες που διαθέτει.

4) Να μπορούν να πραγματοποιούνται μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς στο Νοσοκομείο που υποβοηθά το έργο του ΕΚΑΣΚΑΠ.