Νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
25
Νοέμβριος
Back

Νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Η φαρμακευτική εταιρεία Valneva ετοιμάζει το δικό της εμβόλιο για τον κορονοϊό. Το εμβόλιο που αναπτύσσει αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε κλινικές δοκιμές, όπως είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα η γαλλική εταιρεία. Το εμβόλιο της Valneva είναι το μόνο εμβόλιο σε κλινική δοκιμή στην Ευρώπη που βασίζεται σε αδρανοποιημένο, ανοσοενισχυτικό φορέα του ιού- μια πιο παραδοσιακή μορφή εμβολίου από το mRNA ή το εμβόλιο με τον αδενοϊό. Παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται στα κινεζικά εμβόλια των εταιρειών Sinopharm και Sinovac.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την όγδοη σύμβαση με φαρμακευτική εταιρεία με σκοπό την αγορά του πιθανού εμβολίου της κατά του κορονοϊού. Η σύμβαση με τη Valneva προβλέπει τη δυνατότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ να αγοράσουν σχεδόν 27 εκατομμύρια δόσεις το 2022. Περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα προσαρμογής του εμβολίου σε νέα στελέχη παραλλαγής του ιού καθώς και την περαιτέρω παραγγελία έως και 33 εκατομμυρίων πρόσθετων εμβολίων το 2023.

Η σύμβαση με τη Valneva έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη εξασφαλισμένο ευρύ «χαρτοφυλάκιο» εμβολίων που θα παραχθούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί με την AstraZeneca, τη Sanofi-GSK, την Janssen Pharmaceutica NV, την BioNtech-Pfizer, την CureVac, τη Moderna και τη Novavax.

Στόχος της Κομισιόν είναι να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να αποφασίσουν να δωρίσουν το εμβόλιο σε οικονομικά ασθενείς χώρες ή να το κατευθύνουν εκ νέου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!