προβληματίζει-νεκρό-βρέφος-από-μυοκα-322779
ΥΓΕΙΑ | 19.05.2023 | 15:33

Προβληματίζει νεκρό βρέφος από μυοκαρδίτιδα στη Βρετανία – Tι λέει ο ΠΟΥ για τα επτά ύποπτα περιστατικά

Ένα βρέφος που είχε προσβληθεί από εντεροϊό, εκδήλωσε μυοκαρδίτιδα και πέθανε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αλλά επτά χρειάστηκαν νοσηλεία στην εντατική.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι είχε ειδοποιηθεί για μια «ασυνήθιστη» αύξηση της μυοκαρδίτιδας μεταξύ των νεογνών στη Νότια Ουαλία που μολύνθηκαν από εντεροϊό τον περασμένο χρόνο.

Αν και οι εντεροϊοί είναι συνηθισμένοι και συχνά ασυμπτωματικοί, είναι γνωστό ότι προκαλούν «εξάρσεις κατά τις οποίες ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασθενών αναπτύσσει κλινική κατάσταση, που μπορεί να είναι σοβαρή ή και θανατηφόρα», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Στην Ουαλία τους τελευταίους 10 μήνες καταγράφηκαν 10 περιστατικά βρεφών που είχαν προσβληθεί από εντεροϊό και εκδήλωσαν μυοκαρδίτιδα. Τα προηγούμενα 6 χρόνια είχαν καταγραφεί μόλις δύο.

Η συμπτωματολογία

Οι λοιμώξεις από εντεροϊούς είναι συχνά ασυμπτωματικές, ωστόσο ορισμένοι αναπτύσσουν ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού και εκδηλώνουν συμπτώματα, όπως πυρετό, καταρροή και αδυναμία του σώματος.

«Καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτόν τον ιό, σε περιόδους έξαρσης η πρόληψη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συχνό πλύσιμο των χεριών και απολύμανση των ρούχων και επιφανειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σκόπιμο να κλείσουν οι εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας και τα σχολεία για να μειωθεί η ένταση της μετάδοσης», υπογράμμισε ο ΠΟΥ.

Ο Δρ Shamez Ladhani, σύμβουλος Παιδιατρικής στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι ο εντεροϊός «είναι μια κοινή λοίμωξη της παιδικής ηλικίας, που προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής νόσου».

«Σε πολύ μικρά μωρά, ο εντεροϊός μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε μια σοβαρή επιπλοκή που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα. Τα περισσότερα μωρά και παιδιά αναρρώνουν πλήρως από αυτό», πρόσθεσε.