νέα-μετάλλαξη-κορωνοϊού-όμικρον-χε-982736
ΥΓΕΙΑ | 05.04.2022 | 19:42

Νέα μετάλλαξη κορωνοϊού «Όμικρον ΧΕ»: Γιατί προκαλεί ανησυχία

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού την οποία ονόμασε Όμικρον ΧΕ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού.

Όπως αναφέρει το deadline.com, στην έκθεση που συνέταξε ο ΠΟΥ για την πορεία της πανδημίας, σημείωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον ΧΕ καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία στα μέσα του Ιανουαρίου και έκτοτε έχουν εντοπιστεί πάνω πάνω από 600 κρούσματα στη χώρα.

Ταυτόχρονα, συνδυάζει γονίδια της BA.2 και της BA.1, του αρχικού, λιγότερου μεταδοτικού στελέχους της Όμικρον, ενώ φέρεται να είναι 10% πιο μεταδοτική από την BA.2.

Μάλιστα, ο βρετανικός Οργανισμός Υπηρεσιών Υγείας αναφέρει για το καινούργιο στέλεχος, πως «το XE δείχνει ενδείξεις μετάδοσης εντός της Αγγλίας, αν και επί του παρόντος είναι λιγότερο από >1% των συνολικών περιπτώσεων. Οι πρώιμοι ρυθμοί ανάπτυξης για το XE δεν ήταν σημαντικά διαφορετικοί από τον BA.2, αλλά χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα έως τις 16 Μαρτίου 2022, έχει ρυθμό ανάπτυξης 9,8% πάνω από αυτόν του BA.2».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, όπως και χρόνος, για να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα της μετάλλαξης Όμικρον ΧΕ. Μέχρι στιγμής, φέρεται να είναι πιο μεταδοτική, όμως δεν έχει εκτιμηθεί το πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες βαριάς νόσησης ή θανάτου.

Έτσι, τονίζει ότι χρειάζονται νέες μελέτες, όμως προειδοποιεί ότι ο κόσμος πρέπει να μείνει σε επαγρύπνηση, όχι μόνο γιατί μπορεί να εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις που μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα, αλλά και γιατί ήδη δημιουργεί προβλήματα η Όμικρον.