μπότοξ-πώς-επηρεάζει-τον-εγκέφαλο-και-720832
ΥΓΕΙΑ | 29.03.2023 | 09:36

Μπότοξ: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο και τα συναισθήματα

Πρόκειται για την πιο κοινή ελάχιστα επεμβατική αισθητική επέμβαση. Ο λόγος για το Botox, το οποίο επιλέγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, οι ενέσεις Botox έχουν αυξηθεί κατά 459% από το 2000. Μόνο το 2020, οι ΗΠΑ κατέγραψαν 4.401.536 επεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν botox και παρόμοια προϊόντα.

Ωστόσο, νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνια και της AbbVie, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας που παρασκευάζει Botox, ανέδειξε τις αρνητικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης επέμβασης, καθώς συμπέρανε ότι τα ενέσιμα μπότοξ στο μέτωπο μεταβάλλουν τη χημεία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν τα συναισθήματα.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες σε 10 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 33 και 40 ετών. Οι μαγνητικές έγιναν τόσο πριν οι γυναίκες κάνουν μπότοξ στο μέτωπό τους όσο και δύο έως τρεις εβδομάδες μετά, ώστε να συγκριθούν οι αντιδράσεις του εγκεφάλου σε εικόνες που προκαλούν συναισθήματα.

Κατά τη διάρκεια των μαγνητικών, στις γυναίκες παρουσιάστηκαν φωτογραφίες χαρούμενων, θυμωμένων και ουδέτερων προσώπων και τους ζητήθηκε να ερμηνεύσουν το συναίσθημα που έβλεπαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά το μπότοξ, η εγκεφαλική δραστηριότητα των γυναικών μεταβλήθηκε στην αμυγδαλή όταν κοίταζαν θυμωμένα και χαρούμενα πρόσωπα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η προσωρινή παράλυση των μυών του προσώπου που προκαλείται από το μπότοξ εμποδίζει την ικανότητα του ατόμου να δείχνει τα συναισθήματα που εκφράζονται μπροστά του, μεταβάλλοντας έτσι τη χημεία του εγκεφάλου του.

Η πιο πρόσφατη μελέτη έρχεται εν μέσω πολλών ερευνών που δείχνουν πώς το μπότοξ επηρεάζει τα συναισθήματα ενός ατόμου.

Αν και συνήθως συνδέεται με αισθητικές διαδικασίες, η ικανότητα του μπότοξ να εμποδίζει την κίνηση των μυών έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ημικρανιών, σπασμών στον αυχένα, εφίδρωσης, υπερδραστήριων κύστεων, τεμπέλικα μάτια και άλλων μυϊκών παθήσεων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενέσεις μπότοξ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κατάθλιψης και να βοηθήσουν τους άνδρες να αποκαταστήσουν τη στυτική τους λειτουργία.