μίνα-γκάγκα-άνοιξε-παράθυρο-για-αυξήσ-1119021
ΥΓΕΙΑ | 17.01.2023 | 13:43

Μίνα Γκάγκα: Άνοιξε παράθυρο για αυξήσεις τιμών στα φάρμακα

Παράθυρο για αυξήσεις στα φάρμακα άνοιξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, υποστηρίζοντας ότι κάποια φάρμακα είναι πολύ φθηνά και η κάτω του κόστους -κατά την κα Γκάγκα- τιμή τους στην αγορά δεν αποτελεί κίνητρο για την παραγωγή τους από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Σε συνεννόηση με τις εταιρείες

Ειδικότερα στο φόντο των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά η Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ρωτήθηκε αν θα αυξηθούν οι τιμές στα φάρμακα και απάντησε ότι «τα πολύ φθηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε, δηλαδή πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να έχουμε φάρμακα κάτω από το κόστος».

Μάλιστα η κα Γκάγκα άφησε να εννοηθεί ότι γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση -αυξήσεις στις τιμές ορισμένων φαρμάκων- συζητήσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες. «Είναι κάτι που συνεννοούμαστε με όλες τις εταιρείες. Η επαφή μας με τις εταιρείες είναι πολύ καλή. Όλες οι εταιρείες και οι πολυεθνικές και οι ελληνικές έχουν διάθεση να βοηθήσουν και να παράξουν περισσότερα φάρμακα. Νομίζω ότι πολλά από τα θέματα θα λυθούν λίγο πολύ άμεσα».

Το βασικό κομμάτι της διαφοράς θα καλύψει ο ΕΟΠΠΥ

Σύμφωνα με τη κα Γκάγκα ενδεχόμενες αυξήσεις στα φάρμακα θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά κάποιο μικρό ποσοστό θα το επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι πολίτες, ασθενείς και ασφαλισμένοι.

«Οι τιμές αν αλλάξουν, αλλάζουν στον ΕΟΠΠΥ και η διαφορά για τον πολίτη παραμένει στη διαφορά που πληρώνει ο πολίτης. Το βασικό κομμάτι του φαρμάκου πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο» είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Προέτρεψε για τη χρήση γενόσημων

Σε ότι αφορά τις ελλείψεις στα φάρμακα, η κα Γκάγκα υποστήριξε ότι δεν είναι τεχνητές. Ανέφερε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο και πως εδώ και καιρό γίνεται τεράστια προσπάθεια να υπάρχουν τα φάρμακα αυτά. Εξήγησε πως η έλλειψη οφείλεται και στο πρώιμο κύμα γρίπης, ενώ αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην λήψη μέτρων από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.

Η κ. Γκάγκα σημείωσε επίσης ότι για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, υπάρχουν γενόσημα προτρέποντας για τη χρησιμοποίησή τους. Τόνισε ότι τα αντιπυρετικά φάρμακα δεν πρόκειται να μπουν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία λόγω γρίπης.