Categories: Υγεία

Μεταβολισμός: Πώς να γίνει πιο γρήγορος

Ο μεταβολισμός είναι όλες οι θερμίδες (η ενέργεια) που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να καλύψει πλήρως κάθε του ανάγκη.

To 70-75% αυτών των θερμίδων είναι απαραίτητο για ζωτικές λειτουργίες (π.χ., τη λειτουργία της καρδιάς, τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος) και ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός.

Το υπόλοιπο 25-30% των θερμίδων είναι απαραίτητο για να έχουμε την ενέργεια να σηκωθούμε από το κρεβάτι, να περπατήσουμε, να ανεβούμε τις σκάλες ή να τρέξουμε μέχρι τη στάση του λεωφορείου.

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να ενεργοποιήσετε τον ρυθμό καύσης θερμίδων του οργανισμού σας.

Ξεκινήστε τη μέρα με πρωινό

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ρυθμός του μεταβολισμού μειώνεται. Το πρωινό λοιπόν «πυροδοτεί» την επάνοδό του σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιος που παραλείπει το πρωινό καίει λιγότερες θερμίδες μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος, σε σύγκριση με κάποιον που δεν το στερείται.

Συχνά γεύματα

Τα μικρά και συχνά γεύματα αυξάνουν το ρυθμό του μεταβολισμού επειδή δίνουν την ευκαιρία στον οργανισμό μας να κάψει περισσότερες θερμίδες για τη διαδικασία της πέψης.

Πολλές πρωτείνες

Η κατανάλωση πρωτεινών φαίνεται ότι συμβάλλει στην αύξηση των καύσεων του οργανισμού. Τρώγοντας πρωτείνες «κερδίζετε» περίπου 150 θερμίδες την ημέρα. Να προτιμάτε πηγές πρωτεϊνών με λίγα λιπαρά π.χ. άπαχο τυρί ή κρέας, ένα βραστό αυγό.

Καυτερά στο πιάτο

Έχει παρατηρηθεί ότι τα μπαχαρικά συμβάλλουν στο γρηγορότερο αίσθημα του κορεσμού. Επίσης οι καυτερές πιπεριές περιέχουν την ουσία καψαικίνη η οποία αυξάνει την έκκριση της ορμόνης αδρεναλίνης, με αποτέλεσμα την προσωρινή αύξηση του μεταβολισμού.

Λιγότερο χρόνιο στρες

Το στρες παίζει περίεργα παιχνίδια στον μεταβολισμό. Όταν έχουμε έντονο στρες, αυξάνεται κατά πολύ η έκκριση ορισμένων ορμονών όπως η αδρεναλίνη, γεγονός που μπορεί να αυξήσει ακόμη και στο διπλάσιο το ρυθμό καύσης των θερμίδων. Από την άλλη μεριά, όταν το στρες δεν είναι παροδικό, αλλά χρόνιο, τότε συμβαίνει το αντίθετο. Προκαλείται αύξηση του βάρους επειδή οι ορμόνες του στρες που κυκλοφορούν επί μακρόν στον οργανισμό μας, ευνοούν την αποθήκευση του λίπους κυρίως στην κοιλιά.

Περισσότερη άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα είναι ο κυριότερος τρόπος για να τονώσετε τους μύες σας και να αυξήσετε τις καύσεις του οργανισμού.

Πηγή: ygeiamoy.gr

Comments are closed.


Recent Posts

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Σήμερα ανακοινώνει το κόμμα του-Αντιπρόεδρος η Λατινοπούλου

Σήμερα ανακοινώνεται το νέο κόμμα του ανεξάρτητου βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος διεγράφη από το κόμμα των Θάνου Τζήμερου και…

5 λεπτά ago

Ευρυτανία: Δεύτερος κύκλος ερευνών για την 48χρονη -Φέρεται να έχει πέσει από γέφυρα

Δεύτερος κύκλος ερευνών ξεκινάει σήμερα (26/9) για την 48χρονη που αγνοείται από το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης στην Ευρυτανία. Ομάδα…

14 λεπτά ago

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ανάρπαστα τα βιβλία για το Νοστράδαμο, λένε ότι προέβλεψε το θάνατο της

Αύξηση στις πωλήσεις σημειώνουν τα βιβλία με τις προβλέψεις του Νοστράδαμου, καθώς λέγεται ότι ο Μισέλ ντε Νοστρεντάμ πριν από…

15 λεπτά ago

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σήμερα σε Αθήνα, Ταύρο, Πέραμα κ.α.

Διακοπή ρεύματος έχει προγραμματιστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ για σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου, σε διάφορες περιοχές ης Αττικής μεταξύ των οποίων, Αθήνα,…

29 λεπτά ago

Δ. Παιανίας: «Πράσινο» φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις σχολικές αίθουσες

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η προμήθεια του Δήμου Παιανίας για τις σχολικές αίθουσες που θα τοποθετηθούν στον χώρο των…

38 λεπτά ago

INKA: Οι πολίτες ζητούν άμεση παρέμβαση για τα δάνειά τους

"Οι πολίτες ζητούν άμεση επέμβαση για τα δάνεια τους τώρα που φύγαμε από την εποπτεία των θεσμών ή της τρόικας",…

40 λεπτά ago