μετάλλαξη-όμικρον-γιατί-οι-επιστήμον-967409
ΥΓΕΙΑ | 13.12.2021 | 19:01

Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί 

Η Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον, κάνοντας λόγο για ευχάριστα και λιγότερο ευχάριστα στοιχεία.

Το δεύτερο αφορά κυρίως τη μεταδοτικότητα, που θα αυξήσει τις νοσηλείες, την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και ίσως τη θνητότητα, δήλωσε.

Στον αντίποδα, αναφέρθηκε σε «κάποια αισιόδοξα» στοιχεία, που δημοσιοποίησε υπεύθυνος συμπλεγμάτων νοσοκομείων στη Νότια Αφρική.

Από τους 42 ασθενείς, οι περισσότεροι δεν χρειάστηκαν οξυγόνο και τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με κορωνοϊό, καθώς είχαν πάει στο νοσοκομείο για κάτι διαφορετικό. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα του ιού στη Ν. Αφρική, από τα πρώτα στοιχεία παρατηρούνται τα εξής: το 80% αφορά άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, η νοσηλεία είναι βραχεία 2,8 ημέρες σε σχέση με 8,5 στα προηγούμενα κύματα και η θνητότητα 6,6% σε σχέση με 17%.

Παρά τη διαφαινόμενη προσδοκία ότι η μετάλλαξη δεν θα ευθύνεται για σοβαρότερη νόσο, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, όλοι διατηρούν επιφυλάξεις καθώς τα άτομα που έχουν νοσήσει στη Νότια Αφρική είναι μικρής ηλικίας. Ακόμη κι αν το στέλεχος Όμικρον είναι ηπιότερο από την Δέλτα, θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας, τόνισε.

Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, όπως με το εμβόλιο της γρίπης.