mετάλλαξη-όμικρον-αναδείχθηκε-νέα-επι-776683
ΥΓΕΙΑ | 17.03.2022 | 15:10

Mετάλλαξη Όμικρον: Αναδείχθηκε νέα επιπλοκή για το αναπνευστικό των παιδιών

Σε μία μη αναγνωρισμένη – έως τώρα- επιπλοκή του covid στα μικρά παιδιά, τη λαρυγγίτιδα οδήγησε η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον.

Ειδικότερα, οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης περιέγραψαν 75 περιπτώσεις παιδιών που προσήλθαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου με λαρυγγίτιδα και COVID-19, από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 15 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με την αναφορά που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από το Pediatrics.

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, τα περιστατικά που καταγράφηκαν ήταν λαρυγγοτραχειϊτιδας, καθώς όταν η στένωση αφορά μόνο στον λάρυγγα, αναφερόμαστε σε λαρυγγίτιδα, ενώ όταν επεκτείνεται στην τραχεία που είναι συνέχεια του λάρυγγα, σε λαρυγγοτραχειϊτιδα.

Συγκεκριμένα, ορισμένες εκ των περιπτώσεων λαρυγγίτιδας με κοροναϊό κρίθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές, απαιτώντας νοσηλεία και αυξημένη χρήση φαρμάκων συγκριτικά με την λαρυγγίτιδα από άλλα αίτια.

Σύμφωναμε τον Ryan Brewster, συγγραφέα της έκθεσης και ειδικευόμενο στην παιδιατρική της Βοστώνης, οι έρευνες της COVID-19 που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, βρήκαν πως η νέα παραλλαγή της Όμικρον έχει προτίμηση στο ανώτερο αναπνευστικό, συγκριτικά με τις υπόλοιπες παραλλαγές που στόχευαν κυρίως στις κατώτερες αναπνευστικές οδούς. Αυτός είναι και ο λόγος που η λαρυγγίτιδα συνδέεται χρονικά με την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της Όμικρον.

Τι ανέδειξε η μελέτη

Σύμφωνα με το γενικό μοτίβο της νόσου, τα περισσότερα παιδιά με COVID-19 και λαρυγγίτιδα ήταν κάτω των 2 ετών και το 72% εξ αυτών ήταν αγόρια. Παρόλο που κανένα παιδί δεν χάθηκε, ωστόσο 9 από τα 75 παιδιά με λαρυγγίτιδα λόγω της COVID-19 χρειάστηκε να νοσηλευθούν και τέσσερα εξ αυτών έχρηζαν εντατικής φροντίδας.

Συνολικά, στο 97% των παιδιών χορηγήθηκε δεξαμεθαζόνη, ένα στεροειδές. Όλα τα παιδιά που νοσηλεύθηκαν, έλαβαν ρακεμική επινεφρίνη μέσω νεφελοποιητή, η οποία προορίζεται για μέτριες ή σοβαρές περιπτώσεις. Όσα νοσηλεύθηκαν χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 6 δόσεις δεξαμεθαζόνης και 8 αναπνευστικές θεραπείες επινεφρίνης για να ελέγξουν τα συμπτώματα.

«Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν στα εξωτερικά ιατρεία με δεξαμεθαζόνη και υποστηρικτική βοήθεια» τόνισε ο Brewster. «Το σχετικά υψηλό ποσοστό νοσηλείας και ο μεγάλος αριθμός δόσεων φαρμάκων που χρειάστηκαν υποδήλωνε πως η COVID-19 μπορεί να προκαλεί πιο σοβαρή λαρυγγίτιδα από ό,τι άλλοι ιοί» , ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αντιμετωπιστεί πολύ πιο άμεσα.

Τα συμπτώματα:

  • Συχνές θορυβώδεις εισπνοές και έντονο παροξυσμικό βήχα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κόπωση και υπνηλία
  • Μπλε χείλη ή άκρες δαχτύλων
  • Πυρετό άνω των 38 βαθμών Κελσίου
  • Συμπτώματα που διαρκούν περισσότερες από 7 ημέρες.